Stan wysoki na 4 Pin LPT.

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
david.1606
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Stan wysoki na 4 Pin LPT.

Post napisał: david.1606 » 28 kwie 2015, 17:38

Witam , mam dziwny problem ,dopiero zaczynam swoją przygodę z driverami krokowymi i sterowaniem LPT . kupiłem sterownik 3 osie na układzie TB6600 współpraca z Mach3. polutowałem sobie przedłużkę LPT po walce udało sie uruchomić silniki. kręcą.. tylko mam problem podejrzewam bios. stan wysoki na 4 pin a ten steruje mi osią Y (3.4.5 ) wczoraj silnik zaczął sie grzać a wraz z nim układ (jeden z driverów) Silnik 3.1A .driver ustawiony na 2.5 . oś X słabo kręci czasami jak by gubiła kroki.silnik można łatwością zatrzymać palcami czego nie da sie zrobić z osią Y. ( wszystkie 3 osie ustawione w mach3 tak samo ) i zauważyłem jak by szumy na osi Y. silnik po odłączeniu kabla LPT przez chwile szumi jak by miał chęć sie obrócić. napięcie podawane na początku z zasilacza impulsowego 14V. później sprawdzone na akumulatorze 7.2V. szumy nie ustały.
Edit:
mam jeszcze do was kilka pytań. jakim napięciem zasilac sterownik gdy bd na nim trzy silniki 3.1A . w sieci brak opisów wyprowadzeń tego modelu. (103H7126-2544 firmy SANYO DENKI)
:neutral:
edit:
testowałem wczoraj silniki silnik osi Z kreci z klawiatury w dwa kierunki silnik osi Y ten od stanu wysokiego na 4 Pin kreci za każdym razem w jedną w czasie prób. podejrzewam ze to wina stanu wysokiego na tym 4 pinie który jest chyba pinem kierunku . czy ktoś moze to potwierdzić ? : )
(w czasie symulacji pracy silnik kreci w obie strony )
Edit : kolejne odkrycie w programie mach2 działają zmiany kierunku z klawiatury jednak nie wykonuje poleceń programu :/

Tagi:

Wróć do „Elektronika ogólna”