Składana podstawa

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
AdamTC
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Składana podstawa

Post napisał: AdamTC » 26 lut 2015, 17:06

Projektuję składaną podstawę do domowej konstrukcji, ale potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych. Mam kilka problemów, ale nie będę zakładał wielu wątków do jednej konstrukcji.
Obrazek

Całkowita szerokość podstawy to 30mm, ścianki grubości 4mm (koniecznie potrzebuję min. 22mm wewnątrz- będą tam rury o średnicy 20mm). Minimalna wysokość jaka jest mi potrzebna po ok. 120mm. Nie udało mi się znaleźć nawet profilu prostokątnego o wymiarach 120x30x4, choć sporo hurtowni posiada je na stronie www.
Myślę, że gdyby już udało mi się dostać taki profil, było by to wygodniejsze do wykonania (odchodzi spawanie podstawy), ale dochodzi ucho, które ma robić jako zawias.
ObrazekObrazek
Druga możliwość, to wycięcie wszystkiego z blachy 4mm i zespawanie ze sobą podstawy i dwóch ścian.
ObrazekObrazek

1. Czy jest sens szukać profilu prostokątnego o tym wymiarze i dorabiać ucho do zawiasu?
2. Czy w ogóle laser jest w stanie wyciąć taki kształt z profilu?
3. Mam wątpliwości co do samego zawiasu- o ile dwie podstawy można przesunąć względem siebie (zdjęcie nr 1), to pojawia się problem przy całkowitym złożeniu- brak podparcia. Czy istnieją jakieś rozwiązania takiego zawiasu?

Zależy mi, aby to wszystko było solidne i sztywne.
Liczę na wyrozumiałość.

Tagi:

manfix
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: manfix » 28 lut 2015, 12:14

Witam można wyciąć jeden kawałek dłuższy , o odcinek ten dolny , później wygiąć na krawędziarce i będzie tylko jeden spaw , będzie dzięki temu sztywniejsze, można wzmocnić w środku tulejkami i znitować , oczywiście tam gdzie nie będzie to przeszkadzać pozdrawiam
https://www.youtube.com/user/manfiks/videos?disable_polymer=true
nie ważne czy ma 20 lat czy 63 lat niech mówi na TY , ale niech drugiego szanuje :)

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: InzSpawalnik » 28 lut 2015, 20:25

Tego typu element wykonuje sie z blachy w ktorej wycina sie laserem badz woda ksztalt ( rozwiniecie plaskie tego przedmiotu ). Nastepnie wygina sie dwie krawedzie na praise krawedziowej.

I to wszystko.
Czy jest to jednostkowa praca czy jest to seria 1000 sztuk ten process bedzie w obu przypadkach najlepiej pasowal do tego elementu.

Spawanie z trzech elementow - jesli chcesz miec to pokrzywione to idealne rozwiazanie, napewno bedzie drozsze.

Wycinanie ksztaltu z profile ( jesli taki znajdziesz ) - po pierwsze odkryjesz ze profile w srodku maja nie ciekawie wygladajacy spaw. A po drugie po przecieciu takiego profila wzdluz maja tendencje do zamykania sie. Dodatkowo sam problem dokladnego wycinania w profile ksztaltow - owszem sa maszyny dostepne do ciecia przestrzennego kszatlow na profilach ale o zadnej w twojej okolicy nie slyszalem.

Autor tematu
AdamTC

Post napisał: AdamTC » 01 mar 2015, 01:34

InzSpawalnik pisze:Tego typu element wykonuje sie z blachy w ktorej wycina sie laserem badz woda ksztalt ( rozwiniecie plaskie tego przedmiotu ). Nastepnie wygina sie dwie krawedzie na praise krawedziowej.

I to wszystko.
Czy jest to jednostkowa praca czy jest to seria 1000 sztuk ten process bedzie w obu przypadkach najlepiej pasowal do tego elementu.
Bardzo dziekuję za wskazówki. Czy prasa krawędziowa będzie w stanie zagiąć ściany pozostawiając między nimi tylko 22mm?

Gdzie w woj. Mazowieckim mogę szukać wykonawcy?

lewy10psdw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 01 mar 2015, 07:51

Mogłaby zagiac pod warunkiem ze blacha nie bedzie zbyt gruba i boczne giecia zbyt długie(aby po zagieciu nie przenikaly stempla), mozesz w tym przypadku próbować robic tak, ze zaginasz na maksymalne katy jakie sie da i potem próbować splaszczyc to na prasie. Mozesz tez naciąć na lini giecia, zagiac ręcznie i spawac, lub tez wprowadzić trzecie giecie pomiędzy dwoma, które następnie wyprostujesz(ten przypadek sie raczej do tego nie nadaje).
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.

manfix
Kontakt:

Post napisał: manfix » 01 mar 2015, 08:09

Napisz więcej szczegółów , pozostałe wymiary i wtedy dokładnie Ci odpowiem jak to jest wykonalne
nie ważne czy ma 20 lat czy 63 lat niech mówi na TY , ale niech drugiego szanuje :)

Autor tematu
AdamTC

Post napisał: AdamTC » 01 mar 2015, 14:24

Z grubsza wygląda to tak:
Obrazek

Myślę, że jeżeli będzie potrzeba zwiększyć szerokość podstawy nawet do 24-25mm nie powinno to być dla mnie problemem. Ważne, żeby wyszło symetrycznie i sztywno. Jak napisałem na wstępnie myślałem o grubości blachy 4mm

manfix
Kontakt:

Post napisał: manfix » 01 mar 2015, 14:48

Jaki gatunek stali ,jaki rozstaw otworów i wielkość ?

Autor tematu
AdamTC

Post napisał: AdamTC » 01 mar 2015, 15:42

Obrazek Obrazek

Typ stali nie ma dla mnie znaczenia w przy pierwszej sztuce. Możemy to uzależnić od dostępności w składzie. Później przemyślę nawet kwasówkę.
Rozstaw otworów w podstawie nie ma tak dużego znaczenia. Wszystkie otwory fi8, poza otworem fi10 robiącym za zawias.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”