Nietypowe potrzeby. Czego szukać ? Proszę o radę.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
Nietypowe potrzeby. Czego szukać ? Proszę o radę.
Poszukuję odpowiedniego sprzętu do małoseryjnej produkcji.
Sprzęt musi być wysoce precyzyjny, niewielkich gabarytów (biurkowy) i możliwością stosunkowo łatwej rozbudowy do CNC.
Maksymalnie będą toczone wałki i stożki z mosiądzu, czasem aluminium, rzadko tworzywo.
Potrzebna jednak precyzja 0,01mm.
Przykład to stożek o długości 58mm i wymiarach 0,56 i 0,72mm na końcach. Czy to jest w ogóle na tokarce (raczej tokareczce) możliwe ??
Chciałbym znaleźć maszynkę od razu z przystawką frezerską.
Wymiary jakie chciałbym toczyć to około:
- średnica toczenia 30 mm
- długość toczenia 150 mm
frezowanie - 60 mm x 100 mm.
Większość pewnie napisze o tokarkach zegarmistrzowskich, jubilerskich.
Chciałbym jednak znaleźć maszynkę podobnych gabarytów ale z nieco większymi polami roboczymi i jak wspomniałem - łatwą możliwością rozbudowy do CNC.
Np. możliwość użycia tulejek zaciskowych z obu stron zamiast wrzeciona i konika.
Dobrze by tez było mieć możliwość toczenia gwintów do max M3.
Nie bez znaczenia jest też cena.
Bardzo proszę o pomoc i jakieś sugestie, kierunek poszukiwań. Może producent.
Z góry dziękuję.
Może też ktoś byłby w stanie pomóc z identyfikacją frezarki i tokarki na załączonych zdjęciach. Z góry przepraszam za ich jakość ale nie jest możliwe by były lepsze.
Sprzęt musi być wysoce precyzyjny, niewielkich gabarytów (biurkowy) i możliwością stosunkowo łatwej rozbudowy do CNC.
Maksymalnie będą toczone wałki i stożki z mosiądzu, czasem aluminium, rzadko tworzywo.
Potrzebna jednak precyzja 0,01mm.
Przykład to stożek o długości 58mm i wymiarach 0,56 i 0,72mm na końcach. Czy to jest w ogóle na tokarce (raczej tokareczce) możliwe ??
Chciałbym znaleźć maszynkę od razu z przystawką frezerską.
Wymiary jakie chciałbym toczyć to około:
- średnica toczenia 30 mm
- długość toczenia 150 mm
frezowanie - 60 mm x 100 mm.
Większość pewnie napisze o tokarkach zegarmistrzowskich, jubilerskich.
Chciałbym jednak znaleźć maszynkę podobnych gabarytów ale z nieco większymi polami roboczymi i jak wspomniałem - łatwą możliwością rozbudowy do CNC.
Np. możliwość użycia tulejek zaciskowych z obu stron zamiast wrzeciona i konika.
Dobrze by tez było mieć możliwość toczenia gwintów do max M3.
Nie bez znaczenia jest też cena.
Bardzo proszę o pomoc i jakieś sugestie, kierunek poszukiwań. Może producent.
Z góry dziękuję.
Może też ktoś byłby w stanie pomóc z identyfikacją frezarki i tokarki na załączonych zdjęciach. Z góry przepraszam za ich jakość ale nie jest możliwe by były lepsze.
- Załączniki
-
- cnc1.jpg (66.12 KiB) Przejrzano 1640 razy
-
- cnc2.jpg (24.29 KiB) Przejrzano 1640 razy
Tagi:
-
Dzięki za linki i gratuluję pomysłu i maszynek.
Mnie jednak interesuje raczej gotowy produkt. Zwyczajnie brak mi wiedzy i zaplecza do budowy maszyn. Życia mi zabraknie a mam już jak to się mówi potocznie "z górki". Ponadto to co na filmach (w efekcie końcowym) jest kilka razy większe niż elementy, które ja potrzebuję toczyć, frezować. Proszę więc o informacje gdzie szukać gotowego sprzętu. Manualnego sprzętu bo z kilku powodów w CNC chcę doposażyć go sam. Ja się też nie upieram że ma to być tokarka z frezarką. Kwestia tylko precyzji i możliwości. Spokojnie mogą być dwa urządzenia.
Mnie jednak interesuje raczej gotowy produkt. Zwyczajnie brak mi wiedzy i zaplecza do budowy maszyn. Życia mi zabraknie a mam już jak to się mówi potocznie "z górki". Ponadto to co na filmach (w efekcie końcowym) jest kilka razy większe niż elementy, które ja potrzebuję toczyć, frezować. Proszę więc o informacje gdzie szukać gotowego sprzętu. Manualnego sprzętu bo z kilku powodów w CNC chcę doposażyć go sam. Ja się też nie upieram że ma to być tokarka z frezarką. Kwestia tylko precyzji i możliwości. Spokojnie mogą być dwa urządzenia.
-
Na pewno się NIE zdecyduję.
Biorąc pod uwagę koszt tych prowadnic i do tego całej reszty nie licząc zaplecza, stresów, kłopotów i czasu tym bardziej skłaniam się ku gotowym produktom.
Wolę kupić samochód na gwarancji w salonie niż go składać z części zaczynając od składania silnika bo to wyjdzie 15 razy drożej, 1000 razy dłużej i jeszcze trzeba mieć czym i gdzie to składać.
Wracając jeszcze do tematu. Zastanawiam się nad produktami firmy
MINITECH
Mało u nich jednak a raczej wcale tokarek (choć frezarka z opcją tokarki a raczej tokarka z opcją frezarki byłaby najlepsza dla mnie) i wolałbym znaleźć coś podobnego w europie.
Z tego powodu proszę tu o sugestie.
Biorąc pod uwagę koszt tych prowadnic i do tego całej reszty nie licząc zaplecza, stresów, kłopotów i czasu tym bardziej skłaniam się ku gotowym produktom.
Wolę kupić samochód na gwarancji w salonie niż go składać z części zaczynając od składania silnika bo to wyjdzie 15 razy drożej, 1000 razy dłużej i jeszcze trzeba mieć czym i gdzie to składać.
Wracając jeszcze do tematu. Zastanawiam się nad produktami firmy
MINITECH
Mało u nich jednak a raczej wcale tokarek (choć frezarka z opcją tokarki a raczej tokarka z opcją frezarki byłaby najlepsza dla mnie) i wolałbym znaleźć coś podobnego w europie.
Z tego powodu proszę tu o sugestie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem co to za frezarka na zdjęciu ale może zainteresuje cię bardzo mała biurkowa frezarka FXB12.
Przystawkę frezarską do tokarki najłatwiej zrobić z sanek narzędziowych od innej tokarki a zamiast imaka założyć imadło. W temacie tokarek z 0.01mm się wypowiem bo takich manualnych tokarek nie widziałem. Prawdopodobnie zegarmistrzowskie maszyny będą cię interesować bo nic innego chyba nie ma takiej dokładności (oprócz cnc)
Przystawkę frezarską do tokarki najłatwiej zrobić z sanek narzędziowych od innej tokarki a zamiast imaka założyć imadło. W temacie tokarek z 0.01mm się wypowiem bo takich manualnych tokarek nie widziałem. Prawdopodobnie zegarmistrzowskie maszyny będą cię interesować bo nic innego chyba nie ma takiej dokładności (oprócz cnc)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Na zdjęciach są piękne maszyny firmy RBModel. Właściciel tych maszyn robi je sam więc na pewno nie znajdziesz ich do kupienia.
Akurat tak się składa, że miałem przyjemność widzieć na żywo cały jego warsztat i dla mnie jest to istna masakra jakie on robi maszyny i nie bez powodu zdjęcia są takiej jakości jakiej są a i nie ukazują nawet 1/100
Jeżeli już myślisz o czymś takim to na pewno zainteresuj się by w przyszłości dało się dorzucić czwartą oś.
Akurat tak się składa, że miałem przyjemność widzieć na żywo cały jego warsztat i dla mnie jest to istna masakra jakie on robi maszyny i nie bez powodu zdjęcia są takiej jakości jakiej są a i nie ukazują nawet 1/100

Jeżeli już myślisz o czymś takim to na pewno zainteresuj się by w przyszłości dało się dorzucić czwartą oś.
Pozdrawiam Marcin
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
KSCar pisze: Ponadto to co na filmach (w efekcie końcowym) jest kilka razy większe niż elementy, które ja potrzebuję toczyć
no to ten słowniczek z filmiku ma właśnie taką najmniejsza średnice 0,5 i rowki 0,35 ale niestety na chińskim podłożu nie koniecznie musi to wyjść co do setki.

pewnie 0,01 tak jak było na początku w temacie .clipper7 pisze:Tak dla porządku, gdzie są toleracje ?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos