Nóż diamentowy 12x12 do metali szlachetnych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Nóż diamentowy 12x12 do metali szlachetnych
Witam
Jak w temacie.
Szukałem w internecie na różnych stronach i niestety nie znalazłem niczego konkretnego.
Owszem można kupić noże typowo do biżuterii ale ich wymiary są nietypowe i nie pasują do typowej mini tokarki
Dlatego postanowiłem napisać na forum.
Znacie może jakiś sklep internetowy gdzie mogę zakupić nóż z diamentem do toczenia złota i srebra?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Jak w temacie.
Szukałem w internecie na różnych stronach i niestety nie znalazłem niczego konkretnego.
Owszem można kupić noże typowo do biżuterii ale ich wymiary są nietypowe i nie pasują do typowej mini tokarki
Dlatego postanowiłem napisać na forum.
Znacie może jakiś sklep internetowy gdzie mogę zakupić nóż z diamentem do toczenia złota i srebra?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A nie prościej (i taniej) kupić i przerobić na nóż ołówek diamentowy (taki do obciąganiu ściernic z jednym ziarnem, ca' 100-pare zł.), lub trochę większy. Można jego ziarno podszlifować drobną tarczą diamentową do porządanego kształtu. Skrawał będzie tak samo jak nóż. Ewentualnie zastosować do dorobionego trzonka płytkę wymienną (jak w nożach składanych) z diamentowym ostrzem, lub z płytką CBN, albo PCD, do znalezienia w necie, np Europol CPH, Baerchausen.pl,
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 1
Re: Nóż diamentowy 12x12 do metali szlachetnych
powis pisze: Owszem można kupić noże typowo do biżuterii ale ich wymiary są nietypowe i nie pasują do typowej mini tokarki
A jaki problem dopasować oprawkę do wymaganych wymiarów? Jak jest ostrze ,to 99% tego co potrzebujesz, już masz.
-
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedz.
Poszukam ołówka diamentowego i sprawdzę.
Trochę szkoda niszczyć nóż za 450zł a wygląda tak

Poszukam ołówka diamentowego i sprawdzę.
- nie za bardzo rozumiem.Ewentualnie zastosować do dorobionego trzonka płytkę wymienną (jak w nożach składanych) z diamentowym ostrzem, lub z płytką CBN, albo PCD
Kod: Zaznacz cały
A jaki problem dopasować oprawkę do wymaganych wymiarów? Jak jest ostrze ,to 99% tego co potrzebujesz, już masz.

-
- Kontakt:
Nie znam wymiarów. Zdjęcie pobrałem z hurtowni jubilerskiej.Jesteś w stanie dorysować (podać) wymiary? Łącznie z otworem oczywiście.
Nie musi być diament. Chodzi o elegancką strukturę podczas toczenia obrączek. Niestety nie znam się na nożach i materiałach. Wiem jedynie, że diament się do tego nadaje.a to koniecznie diament? elbor (borazon) nie wystarczyłby jest tylko ciut miększy od diamentu? jest pełno noży z wstawką z elboru na alledrogo