Wycena pracy maszyn: giętarka rur, gwinciarka oraz piła.

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Tygrysek1220
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Wycena pracy maszyn: giętarka rur, gwinciarka oraz piła.

Post napisał: Tygrysek1220 » 22 maja 2014, 14:48

Witam kolegów serdecznie,

ponieważ mój pierwszy post raczej został niezauważony przywitam się raz jeszcze: Cześć! :D

Nazywam się Paweł i studiuję mechatronikę - magisterskie obecnie pierwszy rok :)

Udało mi się w końcu znaleźć jakąś ciekawszą pracę i tutaj mam pewien problem. Firma zleciła mi na początek wycenę pracy maszyn które niedawno zakupiła. Chodzi o laser, ploter, giętarkę do rur i profili, gwinciarkę, piłę taśmową oraz o prasę krawędziową.

laser (co nie których może zainteresować producent: KIMLA - dość gorąco w okół niego na tym forum), ploter i prasę udało mi się wycenić - m.in. na podstawie postów zawartych na tym forum - DZIĘKI! :)

Niestety mam problem z pozostałymi maszynami, co do piły na forum ktoś pisał że bierze się około 10 gr za 1mm średnicy... ale może ktoś chciał by się podzielić wiedzą z tego zakresu?

Na pewno inni użytkownicy forum (ci nowi jak i ci obecni) też skorzystają z informacji tutaj zawartych.

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc i zainteresowanie
Pozdrawiam Paweł.

Tagi:

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bubels » 22 maja 2014, 18:04

Kolego wyceniasz pracę maszyn swojego pracodawcy na podstawie cenników z forum?

Zastanowiłeś się przez 5 minut od czego ta cena zależy?

Musisz zdawać sobie sprawę że na cenę składa się bardzo wiele czynników w tym te zmienne jak koszt operatora, eksploatacja, hala, serwis, koszty organizacyjne, logistyczne itp.

Przyjmując cenę z forum możesz wyrządzić szkodę pracodawcy.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Wycena gięcia na prasie krawędziowej

Post napisał: clubber84 » 22 maja 2014, 20:11

Witam,
nie wiem jak tu na forum koledzy przedstawiają wycenę operacji gięcia na prasie krawędziowej, ale u mnie wycenia się tą pracę w ten sposób:

[center]((TPZ+TG)/60))*CM[/center]
gdzie:

- TPZ - czas przygotowawczo-zakończeniowy (uzbrajanie maszyny, napisanie programu gięcia detalu, wprowadzanie korekt, pomiar całkowity detalu po gięciu),
- TG - czas wykonania jednego gięcia (przy detalach o liczbie zagięć powyżej 3, podaje się czas wykonania całego detalu),
- 60 - jedna godzina (60 minut),
- CM - koszty operacyjne w zł (materiał, narzędzia, serwis, amortyzacja maszyny, prąd, itp.);

przykład:

((6+0,15)/60)*75 = 7,69zł (w zaokrągleniu) - to jest koszt zagięcia jednego detalu (kątownika).
Jeśli jakiś detal (z uwagi na duży gabaryt) musi zagiąć dwóch pracowników, wtedy powyższą stawkę mnoży się razy 2.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2014, 15:23 przez clubber84, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Tygrysek1220

Post napisał: Tygrysek1220 » 23 maja 2014, 08:11

Kolego wyceniasz pracę maszyn swojego pracodawcy na podstawie cenników z forum?

Zastanowiłeś się przez 5 minut od czego ta cena zależy?

Musisz zdawać sobie sprawę że na cenę składa się bardzo wiele czynników w tym te zmienne jak koszt operatora, eksploatacja, hala, serwis, koszty organizacyjne, logistyczne itp.

Przyjmując cenę z forum możesz wyrządzić szkodę pracodawcy.
Kolego bubels, wyrządzenie szkody pracodawcy, jak to nazwałeś - nie jest moim celem. Nie chcę dokonywać wyceny usług tych maszyn na podstawie cenników z forum ale na podstawie sposobu ich wyliczenia. Jestem rzetelnym człowiekiem i nie idę na łatwiznę.

Jest to dla mnie nowość i stąd moje pytanie do ludzi którzy mają styczność już z takimi rzeczami.

Ale mimo wszystko dziękuję za odpowiedź.
Witam,
nie wiem jak tu na forum koledzy przedstawiają wycenę operacji gięcia na prasie krawędziowej, ale u mnie wycenia się tą pracę w ten sposób:

(TPZ+TG/60)*CM
Zauważyłem iż podaje się cenę za gięcie - chyba że są duże gabaryty lub jakieś skomplikowanie (dwa różne stemple i matryce) to wtedy cena rośnie.

A czy do giętarki do rur/profili można zastosować takie same wyliczenia ?
I teraz pytanko jeszcze szybkie ten czas TPZ - wyliczałeś go stojąc przy pracowniku ze stoperem i potem to sobie zaokrągliłeś czy po prostu zapytałeś ile zajmuje mu przezbrojenie maszyny?

Bardzo ci dziękuję za odpowiedź - właśnie takich rzeczy szukałem ;)

I pytanie do innych czy wycena za piłę taśmową rzeczywiście wyliczana jest od średnicy materiału ciętego?

[ Dodano: 2014-05-23, 09:48 ]
Kolego clubber84, nie mogę dojść do tego jak wyliczyłeś kwotę 7,69 zł . Uwzględniasz tam gdzieś ilość sztuk?

Może po prostu jestem za głupi :mrgreen:
No chyba doszedłem, albo wzór który podałeś jest zły albo pomyliłeś kolejność działań w nawiasie? 6,15/60 * 75 = 7,69 ??

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: clubber84 » 23 maja 2014, 15:31

Tygrysek1220 pisze: Kolego clubber84, nie mogę dojść do tego jak wyliczyłeś kwotę 7,69 zł . Uwzględniasz tam gdzieś ilość sztuk?

Może po prostu jestem za głupi :mrgreen:
No chyba doszedłem, albo wzór który podałeś jest zły albo pomyliłeś kolejność działań w nawiasie? 6,15/60 * 75 = 7,69 ??
Przepraszam, mój błąd - zapomniałem o jeszcze jednym nawiasie - poprawione :wink:
A czy do giętarki do rur/profili można zastosować takie same wyliczenia ?
I teraz pytanko jeszcze szybkie ten czas TPZ - wyliczałeś go stojąc przy pracowniku ze stoperem i potem to sobie zaokrągliłeś czy po prostu zapytałeś ile zajmuje mu przezbrojenie maszyny?
Nie, do giętarki do rur i profili stosuje się inną wycenę - na tą chwilę nie jestem w stanie powiedzieć, bo to robi również technolog.
Co do obliczenia TPZ - tak, stoi się ze stoperem w ręce, aczkolwiek wylicza się średni czas uzbrojenia maszyny, bo do jednego detalu zakłada się tylko jednosekcyjne narzędzia, a już do innego trzeba maszynę uzbroić w wielosekcyjne.
I to też zależy od operatora oraz od tego, gdzie jest usytuowany regał, bądź szafa z narzędziami, bo przecież od kilometra operatorowi maszyny się nie płaci - ile hal produkcyjnych, tyle możliwości zagospodarowania przestrzeni.

Autor tematu
Tygrysek1220

Post napisał: Tygrysek1220 » 26 maja 2014, 08:18

clubber84, dziękuję za informacje i za pomoc. Troszkę mi to wszystko rozjaśniło temat.

W sumie do giętarki do rur można by - tak mi się wydaje, zasotsować podobne wyliczenia tj. uzbrojenie maszyny, napisanie programu koszty własne no i czas gięcia (maszynka akurat to podaje).

No nic będę próbował się wstrzelić z tą wyceną jak najdokładniej. Jak już uda mi się coś sensownego ustalić to napiszę w temacie - może innym się przyda.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”