Wiercenie dziur wiertłem 0,6 mm jak wykonać
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Wiercenie dziur wiertłem 0,6 mm jak wykonać
Witam
Mam pytanie a dokładnie to tak
Nie mam czasu robić rysunku może wieczorem wrzucę foto jednej sztuki. Dokładnie chodzi o wywiercenie dziurek średnicy 0,6 mm w mosiądzu o długości około 10 mm (na wylot). Dokładniej to mam takie mosiężne prostokąty o wymiarach grube 10mm szerokie 10mm i długie około 70 mm. i mam wytrasować na środku dwa rzędy dziurek o średnicy 0,6 mm i odległościach dziurki od dziurki około 3mm. To taki prosty opis. Doradźcie mi:
- ile obrotów musi mieć wiertarka (myślałem kupić tanią chińska nową wiertarkę bo myślę że będzie dokładna bo to są małe elementy )
- albo doradźcie jaką wiertarkę kupić do tej roboty bo i tak potrzebuje precyzyjną wiertarkę
- jak je wywiercić żeby ich po skosie nie sciągało tylko żeby prościutko poszły
- i pytanie jak zrobić żeby tego wiertełka małego nie złamać???? a jak już złamie to amen
Te elementy idą do palników
Proszę was bardzo o porade
Mam pytanie a dokładnie to tak
Nie mam czasu robić rysunku może wieczorem wrzucę foto jednej sztuki. Dokładnie chodzi o wywiercenie dziurek średnicy 0,6 mm w mosiądzu o długości około 10 mm (na wylot). Dokładniej to mam takie mosiężne prostokąty o wymiarach grube 10mm szerokie 10mm i długie około 70 mm. i mam wytrasować na środku dwa rzędy dziurek o średnicy 0,6 mm i odległościach dziurki od dziurki około 3mm. To taki prosty opis. Doradźcie mi:
- ile obrotów musi mieć wiertarka (myślałem kupić tanią chińska nową wiertarkę bo myślę że będzie dokładna bo to są małe elementy )
- albo doradźcie jaką wiertarkę kupić do tej roboty bo i tak potrzebuje precyzyjną wiertarkę
- jak je wywiercić żeby ich po skosie nie sciągało tylko żeby prościutko poszły
- i pytanie jak zrobić żeby tego wiertełka małego nie złamać???? a jak już złamie to amen
Te elementy idą do palników
Proszę was bardzo o porade
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Ręczną wiertarką zamierzasz to zrobić jak mniemam.
Tania chińska wiertarka stołowa ma za duże luzy. Nie zrobisz tego. 10 wierteł połamiesz i nie zrobisz. Poza tym uchwyt nie zaciśnie tak małego wiertła, a jak nawet to bicie będzie pół milimetra.
Coś innego musisz wykombinować.
Obroty to myślę że z 10000 to minimum.
Coś modelarskiego musisz szukać i to dobrej jakości.
Może taka będzie wystarczająco dokładna:
http://izmod.pl/proxxon/3044-wiertarka-stolowa-tbh.html
Tania chińska wiertarka stołowa ma za duże luzy. Nie zrobisz tego. 10 wierteł połamiesz i nie zrobisz. Poza tym uchwyt nie zaciśnie tak małego wiertła, a jak nawet to bicie będzie pół milimetra.
Coś innego musisz wykombinować.
Obroty to myślę że z 10000 to minimum.
Coś modelarskiego musisz szukać i to dobrej jakości.
Może taka będzie wystarczająco dokładna:
http://izmod.pl/proxxon/3044-wiertarka-stolowa-tbh.html
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Wiercenie dziur wiertłem 0,6 mm jak wykonać
Dziury kolego to się robi lub kopie łopatą, kilofem... ale nie wiertłem i wiertarkąszafarz pisze: chodzi o wywiercenie dziurek ....Proszę was bardzo o porade

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Dremel (z tulejkami zacisk.) + stojak do niego, tylko sztywny, żeby nie latał na boki...
Obroty regulujesz w Dremelu 0-30tys pokrętłem, dać jak kolega radzi albo i max. Często cofać by się kanałki wiórowe nie zapchały bo pęknie, najlepiej ze smarowaniem(chłodzeniem) np naftą kroplami

Obroty regulujesz w Dremelu 0-30tys pokrętłem, dać jak kolega radzi albo i max. Często cofać by się kanałki wiórowe nie zapchały bo pęknie, najlepiej ze smarowaniem(chłodzeniem) np naftą kroplami

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Lepiej już proxxona. Dremelka niema za co złapać i firmowy stojak nie dość, że drogi to chybotliwy. Proxxonek ma miejsce za które można go złapać i np. wsadzić do starego ciężkiego stojaka wiertarskiego.

Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Kontakt: