Witam,
zakupiłem trzy sterowniki oparte na TB6600. Sterowniki mają własną optoizolację - 1 x PC817 i dwa 6N-327. Płytkę z optoizolacją zbudowałem sam i wstawiłem PC817, wiem że to niepotrzebne bo mam podwójną izolację ale taką płytkę teraz mam i chciałbym ją wykorzystać, poza tym LPT w moim PC daje w stanie wysokim napięcie nieco ponad 3V. Na płytce z LPT mam jak wspominałem PC817 w układzie OC i rezystory podciągające 120R, kiedy podłączam sterownik do płytki to w stanie wysokim na płytce jest napięcie 4V.
Problem polega na tym, że sterownik nie reaguje na impulsy. Sam driver działa bo podłączałem go do mikrokontrolera który w stanie wysokim dawał 5V i wszystko działało.
Co polecacie zrobić? Zmniejszyć wartość rezystorów podciągających? Kategorycznie pozbyć się podwójnej optoizolacji?
Problemy z optoizolacją LPT i sterownikami TB6600
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Podwójna optoizolacja nic nie popsuje jak jest dobrze zrobiona ale po co?
Zrobiłeś płytkę z buforkami i Ci wystarczy. Sterowniki mają swoje transoptory więc styka.
[ Dodano: 2014-04-15, 20:19 ]
A te rezystory podciągające są zdecydowanie za małe. Jak chcesz się bawić to daj co najmniej 1k ale moim zdaniem odpuść to sobie.
Zrobiłeś płytkę z buforkami i Ci wystarczy. Sterowniki mają swoje transoptory więc styka.
[ Dodano: 2014-04-15, 20:19 ]
A te rezystory podciągające są zdecydowanie za małe. Jak chcesz się bawić to daj co najmniej 1k ale moim zdaniem odpuść to sobie.
czilałt...