Problem z bazowaniem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Problem z bazowaniem
Witam
Panowie mam problem z bazowaniem osi Y . Oś mam na dwóch silnikach, jeden jest podrzędny drugiemu i wszystko w praktyce ładnie chodzi, ale kiedy daje bazowanie po najechaniu na krańcówkę zatrzymuje się tylko jeden silnik a drugi leci dalej . Co zrobić próbowałem nawet podłączać dwie osobne krańcówki działające jednocześnie na osobnych pinach ale to też nic nie daje. Ręce opadają . Ma ktoś jakiś pomysł ?? Sterowanie Mach 3.
Panowie mam problem z bazowaniem osi Y . Oś mam na dwóch silnikach, jeden jest podrzędny drugiemu i wszystko w praktyce ładnie chodzi, ale kiedy daje bazowanie po najechaniu na krańcówkę zatrzymuje się tylko jeden silnik a drugi leci dalej . Co zrobić próbowałem nawet podłączać dwie osobne krańcówki działające jednocześnie na osobnych pinach ale to też nic nie daje. Ręce opadają . Ma ktoś jakiś pomysł ?? Sterowanie Mach 3.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
jak drugi silnik jest sterowany? skąd sygnały?
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Kolego ja rozwiązuje ten problem inaczej.
Jedno wyprowadzenie CLK, DIR, Enable rozszywam na dwa sterowniki silników krokowych.
Innymi słowy nie robię tego programowo lecz sprzętowo. I działa nie zawodnie.
Jedno wyprowadzenie CLK, DIR, Enable rozszywam na dwa sterowniki silników krokowych.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....
-
bubels pisze:Kolego ja rozwiązuje ten problem inaczej.
bubels Możesz troszkę jaśniej bo jeśli chodzi o kabelki to przyznaje że jestem "lajkonikiem" (czyt. laikiem)

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Z płyty głównej wychodzi sygnał Y (Krok, kierunek , enable/disable).
Robisz dwójnik.
Sygnał krok podłączasz do wejścia krok w sterowniku nr 1 i 2. (innymi słowy działają równolegle).
I podobnie robisz z pozostałymi.
W ten sposób w swoim programie (ja Macha nie używam) ustawiasz tylko jedne wyjście na oś Y bez żadnych kombinacji z osią zależną (master/slave).
Robisz dwójnik.
Sygnał krok podłączasz do wejścia krok w sterowniku nr 1 i 2. (innymi słowy działają równolegle).
I podobnie robisz z pozostałymi.
W ten sposób w swoim programie (ja Macha nie używam) ustawiasz tylko jedne wyjście na oś Y bez żadnych kombinacji z osią zależną (master/slave).
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....
-
Problem z bazowaniem
Witam . Jasne to było tak proste a ja z tym walczyłem cały tydzień . Za bardzo uniosłem się ambicją i myślałem że sobie poradzę. Jeszcze raz dzięki Panowie.