Proces technologiczny - zamocowanie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
student99
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Proces technologiczny - zamocowanie

Post napisał: student99 » 10 sty 2014, 03:14

Witam,

Mam taki detal:
Obrazek

Wiadome - to jest zdjęcie modelu, który ma zostać wykonany na centrum CNC z wykorzystaniem narzędzi obrotowych, w półwyrobie nie ma żadnych otworów, które są poniżej fi30, we wnętrzu są dwa wymiary odlane 'na gotowo' jest to fi125 wraz z promieniami oraz fi66. Problem w tym, iż nie wiem jak w poszczególnych etapach zamocować detal.
Czytałem książkę M. Feld - Podstawy projektowania procesów technologicznych typowych części maszyn, ale dalej nie bardzo wiem jak mam to zrobić. Myślałem już o wielu koncepcjach typu:
1.pryzma (odpada, gdyż nie obrobię otworów fi30)
2. Jest to coś w rodzaju cylindra, więc zapewne będzie to obrabiane na frezarce poziomej i będą wykorzystywane wytaczadła - uchwyt 3 szczękowy?

Wiadome, iż jest to potrzebne na moje studia. Chciałbym wiedzieć po prostu jak w poszczególnych etapach mogę zamocować detal. Jedynie to mi jest potrzebne.

typu:
etap 1 - mocowanie za pomocą uchwytu 3 szczękowego - obróbka miejsc takich i takich
etap 2 - mocowanie za inny wymiar i obróbka miejsc takich i takich.

Zapewne to będą 2-3 zamocowania - tak przynajmniej mi się wydaje, gdyż muszę obrobić wnętrze oraz wymiary zewnętrzne, wraz z stopniami (tam gdzie są fi30).

Z góry dziękuje za uwagi oraz pomoc.
Michał

Tagi:

Pacyna
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pacyna » 10 sty 2014, 15:36

Ja bym zaczął od tokarki, ale skoro nie ma jej w w twoim parku maszynowym to trudno.

Autor tematu
student99

Post napisał: student99 » 10 sty 2014, 20:24

Jeśli od tokarki to jakie mógłbyś zaproponować zamocowanie detalu? Ogólnie to jest projekt na studia, także może mógłbym zaproponować jakieś rozwiązanie zmieniające obróbkę - zamiast frezowanie to toczenie w tym wypadku. Także, w jaki sposób zamocować detal - układ 3 szczękowy? zależy mi na rysunku gdzie należy i w jaki sposób dać docisk - tak w teorii i tylko symbolicznie/teoretycznie co gdzie miałoby się znajdować itp. - tak jak na tej stronie -> http://jmbork.pl/download/politech/tech ... ymbole.pdf

Pacyna
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pacyna » 11 sty 2014, 23:35

Jesteś studentem dziennym czy zaocznym? Pracujesz gdzieś poza studiami?

Autor tematu
student99

Post napisał: student99 » 16 sty 2014, 02:03

Student dzienny, praca w ogóle nie związana ze studiami - niestety.

jw
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jw » 16 sty 2014, 13:47

10 Toczyć I strona - (lewa strona na twoim rysunku - powierzchnie czołowe oraz wewnętrzne zgrubnie i dokładnie na gotowo - uchwyt 3 szczękowy samocentrujący, szczęki twarde, mocowanie za największą średnicę, lewa strona dotyka płaszczyzny uchwytu otwory w czole w osi "c" napędzanymi narzędziami jak masz zaplanowane )
20 Toczyć II Strona (mocowanie szczękami przetoczonymi aż obrobioną na gotowo średnicę wewnętrzną wykonujesz całą lewą stronę na gotowa, otwory w kołnierzu w osi "c" )
30 Frezować (centrum tokarskie 3 osiowe wyposażone w obrotnicę i konia, wykonujesz na gotowo otwory w jednej stronie nadlewu na obrotnicy 180 stopni obrotu i drugi nadlew z otworami na gotowo, mocowanie - obrotnica plus koń z podpartym kłem deklem pod średnicę wewnętrzną detalu.

Pozdrawiam Kolegę Studenta - pamiętaj: im mniej wiesz i sam zrobisz tym mniejsza konkurencja na rynku pracy dla starych inżynierów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”