Wiem, nie jestem dobry w rysowaniu

Fizycznie nie możliwe. Jeżeli to miałoby być już nie 180 stopni a 178 stopnie na przykład to już możliwe, ale dalej bardzo trudne.Gosucherry pisze: Żuraw powinien być w stanie wykonać pełny zakres ruchu ( od minimalnie opuszczonego ramienia do pionowego wyprostowania )
Gosucherry pisze:lewej stronie potrzebowalibyśmy 2000N
Takiego to i ja niedawno szukałem i to kilka dni. Nie znalazłem. Policz z wzoru na pracę, a później na moc jaki ten aktuator musiałby uwzględniając sprawność mieć silnik. Pewnie wyjdzie ci kilka kw.Gosucherry pisze: Żuraw powinien być w stanie wykonać pełny zakres ruchu w 0,25 sekundy.
ja miałem na myśli takie serwa:Gosucherry pisze:pomysł z serwami jest całkiem niezły, ale na razie znajduję serwa modelarskie ( ultra lekkie, ale niestety, zbyt słabe bo 4Nm... )
Wątpię szczerze. Takie to chyba tylko na statkach stosują, albo atomowych łodziach podwodnychGosucherry pisze: Znajdę gdzieś serwa o momencie obrotowym 80Nm oraz prędkości kątowej rzędu 0,1 sekundy ?
Więc chcesz to zasilać z akumulatorów? Czyli względna mobilność to kilka dużych akumulatorów na przyczepce samochodowej? Bo inaczej 200kg samych akumulatorów transportować się nie da.Gosucherry pisze:Zależy mi na względnej mobilności urządzenia
Nie jest stała, ale nie spada więcej niż 50%. Tak czy inaczej ogromna siła i ogromna prędkość. Policz więc jak możesz ile energi trzeba zużyć, żeby masę 20kg przestawić po części okręgu, którego długość wyniesie 125cm. Następnie podstaw do wzoru na moc, bo znasz czas (0,25s) i napisz co Ci wyszło. To teoretyczna moc silnika w hipotetycznym aktuatorze. Ale rzeczywistość jest inna. Trzeba tą wartość pomnożyć przynajmniej x5.Gosucherry pisze: wydawało mi się, że prędkość maksymalna takich aktuatorów jest taka sama, niezależnie od obciążenia
Niestety łatwo, ani tanio tego zrobić się nie da. Serwo byłoby do tego najlepsze plus jakaś dobra przekładnia, ale mocy do tego trzeba ogromne ilości. To znaczy ogromne jak na takie zastosowanie, robienie tego w miarę małym i mobilnym.Gosucherry pisze:Chyba nie ma możliwości by taki żuraw nadążał za ruchami ręki, tym bardziej z obciążeniem