Witam, wszystkim jestem nowym użytkownikiem forum,ale zapewniam ,że czytam je od roku nieprzerwanie i jestem pod wrażenie waszych dokonań.Niektóre maszyny śnią mi się po nocach przez was

,ale do rzeczy. Zaczynam budowę swojej frezarki i od razu poleciałem z grubej rury

,otóż zakupiłem stół treserski o wymiarach 990x 740(żeliwo waga 320kg) powierzchnia jest trochę ponawiercana ale w niczym to nie przeszkadza , jeżeli chodzi o płaskość to nie mierzyłem jeszcze czujnikiem ale po przyłożeniu liniału wygląda całkiem nieźle ewentualnie przeszlifuję jeżeli będzie taka potrzeba.
A pytanie tyczy się prowadnic liniowych na podstawie założenie było,żeby dać prowadnice liniowe HGR20 +wózki tylko,ze bez kombinacji nie zmieści mi się nakrętka kulowa (fi20x05)przykręcona do podstawy stołu ruchomego(chyba ,że źle policzyłem) , czy ktoś ma jakiś pomysł?. Czy jak ewentualnie dam wałki podparte fi20, żeby zmieścić śrubę czy konstrukcja straci na sztywności(chce obrabiać także elementy stalowe jak się uda

)
Brama i nogi wykonana będzie z profilu 200x120x10 i wszystko wyważone i przeszlifowane.
[/img]