MAZAK tokarka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
MAZAK tokarka
Witam
Szukaliśmy tokarki numerycznej , miała być małą i dobra .
Do wyboru DMG , HAAS , AVIA . Wybór padł na MAZAKA .
To co konkurencja miała za dopłatą to mazak ma w standard .
Proszę o wszelkie uwagi opinie na temat tej maszynki .
Pozdrawiam Paweł
[ Dodano: 2013-07-12, 19:16 ]
Maszyna na razie stoi i czeka na speca z metalteam na podłączenie .Czeka mnie jeszcze szkolenie , ale jak na razie mam parę pytań .
Z tego co zauważyłem to drzwi maszyny są zamykane i otwierane za pomocą przycisku . Moje pytanie brzmi czy można je sterować z funkcji M ? Konik jako oś W jak to się sprawuje ?
Pracuję x lat na fanucu na VMC czy warto brnąć w mazatrola czy zostać przy kodzie ISO .
Wszelkie sugestie mile widziane .
Szukaliśmy tokarki numerycznej , miała być małą i dobra .
Do wyboru DMG , HAAS , AVIA . Wybór padł na MAZAKA .
To co konkurencja miała za dopłatą to mazak ma w standard .
Proszę o wszelkie uwagi opinie na temat tej maszynki .
Pozdrawiam Paweł
[ Dodano: 2013-07-12, 19:16 ]
Maszyna na razie stoi i czeka na speca z metalteam na podłączenie .Czeka mnie jeszcze szkolenie , ale jak na razie mam parę pytań .
Z tego co zauważyłem to drzwi maszyny są zamykane i otwierane za pomocą przycisku . Moje pytanie brzmi czy można je sterować z funkcji M ? Konik jako oś W jak to się sprawuje ?
Pracuję x lat na fanucu na VMC czy warto brnąć w mazatrola czy zostać przy kodzie ISO .
Wszelkie sugestie mile widziane .
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witaj. Pracowałem przez rok na podobnej maszynie. Jeśli drzwi posiadają elementy pneumatyki (ciężko je przesunąć reką) to da się nimi sterować m kodami. Przycisk o którym mówisz może tylko puszczać "zamek" tych drzwi (trzeba wcisnąć i pociągnąć drzwi ręką) tak to wyglądało na mazaku na którym pracowałem. Jeśli chodzi o konika to ma on swój napęd, wygląda to tak, że w set up podaje się pozycje jego szybkiego przyjazdu, po czym konik już powoli dojeżdża do detalu i po osiągnięciu ustawionej siły docisku zatrzymuje się. W programie wystarczy wstawić M kod i on już robi swoje. Co do programowania, to jeśli programujecie z tzw "palca" to jak najbardziej polecam mazatrola, bardzo szybko można stworzyć dość skomplikowany program, przy uniknięciu nie potrzebnych pomyłek (jak to wygląda przy pisaniu kodu ISO)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Drzwi to raczej elektrycznie są sterowane bo , po zdjęciu osłony nie ma przewodów pneumatycznych a są elektryczne . przycisk jest 3 funkcyjny (przekręcamy w lewo przekręcamy w prawo i działo jako przycisk w lweo jak i w prawo).
Konik fakt robi wrażenie , nie ma kręcenia śrubami by go przesuwać.
Pytanie moje o pomiar narzędzia tak zwany tol eye , jak to się ma w praktyce . Z oglądanych filmów na youtube zauważyłem że wszystkie tokarki nawet te starsze posiadają pomiar narzędzia .
Konik fakt robi wrażenie , nie ma kręcenia śrubami by go przesuwać.
Pytanie moje o pomiar narzędzia tak zwany tol eye , jak to się ma w praktyce . Z oglądanych filmów na youtube zauważyłem że wszystkie tokarki nawet te starsze posiadają pomiar narzędzia .
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Na fanucu pomiar wygląda tak ze załącza się pomiar , w tabeli narzędzi przesuwa się kursor na odpowiedni nr narzędzia . Następnie za pomocą kółka dotyka się czubkiem narzędzia czujnik w obu osiach . Mi obmiar 10 narzędzi trwa ok 2min z tego większość czasu zajmuje odjazd i najazd głowicą żeby dało się ja obrócić bez kolizji z czujnikiem . . A dokładność na 10 letniej maszynie jest taka ze pierwsza sztuka może mieć odchyłki od nominału do 0.05mm . Wiec detal bez tolerancji typu h7 h6 można puścić na pałę i jest dobry .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
zależy co kupujesz czy QTN czy QTS jest różnica między nimi kolosalna.
Ale generalnie sterowanie mazatrola jest fajne, pomiar narzędzia bardzo prosty(zajmuje kilka sekund)
Jakbyś potrzebował pomocy to z chęcią pomogę (dane podam na priv)
Znam te maszyny od podszewki i mechanicznie i programowo.
Ale wybór dobry:))
Tak przy okazji poszukuję detali do wykonania na frezarki i tokarki.
QTS200M VTC560 i VCN410
Ale generalnie sterowanie mazatrola jest fajne, pomiar narzędzia bardzo prosty(zajmuje kilka sekund)
Jakbyś potrzebował pomocy to z chęcią pomogę (dane podam na priv)
Znam te maszyny od podszewki i mechanicznie i programowo.
Ale wybór dobry:))
Tak przy okazji poszukuję detali do wykonania na frezarki i tokarki.
QTS200M VTC560 i VCN410
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki