Mocowanie materiału - przykleić?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Mocowanie materiału - przykleić?
Witam,
Chciałbym obrobić kawałek aluminium ze wszystkich stron - robota będzie na drewniaku, więc siły skrawania wielkie nie będą. Czy mogę przykleić materiał (do jakiegoś stratnego podłoża) klejem cyjanoakrylowym, czy jest to bardzo głupi pomysł?
Chciałbym obrobić kawałek aluminium ze wszystkich stron - robota będzie na drewniaku, więc siły skrawania wielkie nie będą. Czy mogę przykleić materiał (do jakiegoś stratnego podłoża) klejem cyjanoakrylowym, czy jest to bardzo głupi pomysł?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A nie możesz dwoma łapkami docisnąć dwie równoległe krawędzie do stołu obrobić dwie
prostopadłe a po obróbce dołożyć łapy na powierzchniach obrobionych a zdjąć łapy z powierzchni obrabianych.
Tak jest bezpieczniej i nie ma możliwości wyrwania materiału
klejenie nie jest złym pomysłem ale bardziej czasochłonnym i mało bezpiecznym
prostopadłe a po obróbce dołożyć łapy na powierzchniach obrobionych a zdjąć łapy z powierzchni obrabianych.
Tak jest bezpieczniej i nie ma możliwości wyrwania materiału
klejenie nie jest złym pomysłem ale bardziej czasochłonnym i mało bezpiecznym
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
zależy od kleju i "podkładu" - pamiętaj też że po robocie musisz to jakoś odkleić. Próbowałem obrabiać płytkę aluminową przyklejoną "termoglutem" do sklejki - klej strzelił pod koniec obróbki (pewnie naruszony przez spirytus i drgania) - cały klej został na obrabianej płytce. Próbowałem też kleić termoglutem do masywnego płaskownika aluminiowego - trzymało pewnie ale żeby "uwolnić" część trzeba było nagrzać spory kawał metalu... (podczas klejenie też było to konieczne).
Widziałem też podobny wątek na (chyba) innym forum - pytający nie miał problemów z mocowaniem (zdaje się że używał kleju cyjanoakrylowego) ale kupę roboty z odklejaniem - o ile pamiętam rozwiązanie polgało na użyciu "ryflowanej" płyty jako podkładu żeby zwiększyć powierzchnie kontaktu z rozpuszczalnikiem.
Widziałem też podobny wątek na (chyba) innym forum - pytający nie miał problemów z mocowaniem (zdaje się że używał kleju cyjanoakrylowego) ale kupę roboty z odklejaniem - o ile pamiętam rozwiązanie polgało na użyciu "ryflowanej" płyty jako podkładu żeby zwiększyć powierzchnie kontaktu z rozpuszczalnikiem.
-