frezarka vf6
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
frezarka vf6
czy jest możliwość ustawienia tak parametrów w systemie żeby maszyna nie musiała się bazować od nowa po włączeniu jej ??
wiem ze miałem coś takiego w jednej tokarce, posiadała ona podtrzymanie zasilania przez co zawsze pamiętała gdzie się znajduje, i nie trzeba było rano jej bazować
wiem ze miałem coś takiego w jednej tokarce, posiadała ona podtrzymanie zasilania przez co zawsze pamiętała gdzie się znajduje, i nie trzeba było rano jej bazować
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Z tego co rozmawiałem z serwisantami Haasa wszystki enkodery jakie stosują w maszynach to enkodery inkrementalne, więc po każdorazowym zaniku zasilania muszą się one zreferować, dlatego maszyna musi się bazować za każdym razem. Sam mam VF3, VF7, ST 30 i jakoś nie sprawia mi to problemu, żeby referować maszynę po włączeniu zasilania. Wyjściem mogłoby być zamiana enkoderów na absolutne i zmiana softu Haasa - cholernie droga sprawa.
Wirtuoz eleganckości, dam z siebie 30%, żeby zapewnić co najmniej średnią pomoc
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
zła maszyne kupiliści xD Hartfordów nie trzeba referowac 
sam pyałem serwisanta jakbył i mówił że niestety bez bazowania sie nie obedzie przy haasach ..
choć mi mówił ze maszyna pamieta wspózedne, ale bazowac trzeba..
znam ten ból braku możliwosci wył maszyne, ale u mnie prądu na szczęscie nie wywala:)
wyłaczyłem samowyłaczanie maszyny w setings i maszyne przez noc na grzybie zostawiam

sam pyałem serwisanta jakbył i mówił że niestety bez bazowania sie nie obedzie przy haasach ..
choć mi mówił ze maszyna pamieta wspózedne, ale bazowac trzeba..
znam ten ból braku możliwosci wył maszyne, ale u mnie prądu na szczęscie nie wywala:)
wyłaczyłem samowyłaczanie maszyny w setings i maszyne przez noc na grzybie zostawiam

Pozdrawiam Michał
-
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 1
Zajrzałem na chwilę do profesjonalnego świata i dziwi mnie ten problem.brzydal pisze:no mi sprawia, gdyż elementy obrabiane waza półtorej tony i wystają mi za obrys maszyny, juz mam zdemontowane drzwi, a po zaniku zasilania muszę zdjąć element z maszyny żeby sie bazować co jest cholerna strata czasu, a dziś nam 4 razy prąd wywaliło
Ja bawię się w LinuxCNC i
- komputer/sterowanie zasilam przez UPS ( jak zwykły komp.) i żadna pozycja w ten sposób nie ginie
- reszta maszyny jest zasilana normalnie
- dziwi mnie też problem z bazowaniem maszyny, która ma na stole założony obrabiany element, ale może czegoś nie rozumiem
- LinuxCNC też pamięta ostatnią pozycję ( przy wyłączeniu normalnym – innych sytuacji nie sprawdzałem ) i można go ustawić, że przy następnym uruchomieniu będzie prawidłowo działał nawet bez procedury bazowania ( oczywiście pod warunkiem, że nikt ręcznie nie przestawi osi )
Na powyższy problem rozwiązań jest kilka.
Jeżeli w maszynie kolegi nie da się tej sprawy odpowiednio ustawić to znaczy, że kiepski ten profesjonalny świat.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
jak się zakłada detal większy niż przewidział producent maszyny to niestety ale mogą wystąpić komplikacje.dziwi mnie też problem z bazowaniem maszyny, która ma na stole założony obrabiany element, ale może czegoś nie rozumiem
tylko pytanie czy nie zmieni swojej pozycji o powiedzmy 0.01mm - sprawdzales?przy następnym uruchomieniu będzie prawidłowo działał nawet bez procedury bazowania
gdyby linux byl taki dobry to po co miliony ludzi kupowaloby windowsa?że kiepski ten profesjonalny świat.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU