Cześć mam pytanko?
Potrzebuję sterownika ( ewentualnie sterowników ) do sterowania dwoma silnikami krokowymi typu: 42BYGH118-01 ( 1,8st, 42Ncm ) 12V , 0,5A bipolarny
Lub 2,5V , 1,7A bipolarny
Silniki będą pracowały na przemian. Chodzi mi o to żeby pierwszy wykonał pewne przesunięcie a następnie drugi. Wyłączenie ich może być za pośrednictwem wyłączników krańcowych. Na koniec chcę żeby wróciły do punktu wyjścia. Chcę żeby można było zadać im określoną prędkość ewentualnie ilość kroków gdy nie zastosuję wyłączników krańcowych.
Chodzi mi o cały komplet poza silnikami tzn. sterownik +coś jeszcze do regulacji prędkości i ilości kroków ( ewentualnie ). sterowanie bez udziału komputera
Proszę o jakiekolwiek informacje.
Dziękuję.
[email protected]
Zieliński Bartosz.
sterowanie silników krokowych bez kompa
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Można wykorzystać mikroindekser firmy "Wobit" MI 8. Przy pomocy 4 przycisków można "nauczyć" silnik wykonywania określonych manewrów jak , jazda w obie strony z określoną prędkością i przyspieszeniem, odjazd do zadanego punktu i powrót.
Programuje się z dokładnością do jednego kroku, pojemność licznika 16777216.
Współpracuje ze sterownikami ww firmy.
Programuje się z dokładnością do jednego kroku, pojemność licznika 16777216.
Współpracuje ze sterownikami ww firmy.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
hej
mam cos co mogloby cie zadowolic bo szukalem schematu do mojej pracy dyplomowej i znalazlem cos takiedo 2 przelaczniki i potencjometr przelonczniki sa do start/stop i lewo/prawo a potencjometr do ustalenia szybkosci krokow sprawdz
zapewniam ze to dziala bo sam probowalem
napewno cie wyjdzie taniej niz kupowanie gotowego sterownika
narka
mam cos co mogloby cie zadowolic bo szukalem schematu do mojej pracy dyplomowej i znalazlem cos takiedo 2 przelaczniki i potencjometr przelonczniki sa do start/stop i lewo/prawo a potencjometr do ustalenia szybkosci krokow sprawdz
zapewniam ze to dziala bo sam probowalem
napewno cie wyjdzie taniej niz kupowanie gotowego sterownika
narka
- Załączniki
-
- ster_krok_bez_komp.pdf
- (162.49 KiB) Pobrany 732 razy