Mam pytanie do użytkowników sterowania Fagor 8055T.
Czy u Was też tak jest że po zapisaniu w tabeli offsetów G54 obrabiarka realizuje poprzednią wartość plus dodaną ?
W mojej tokarce tak jest że jak wpiszę np. G54 Z100 i zrealizuję program, a potem chcę przesunąć Z o 1 mm w prawo powiedzmy, więc wpisuję G54 Z101 , a maszyna i tak po wystartowaniu programu przesuwa układ o 201mm. ( 100 z pamięci poprzedniego G54 + 101 które wpisuję)
Muszę za każdym razem przed zmianą G54 wprowadzić wartości "zerowe", uruchomić program aż załaduje do pamięci G54, przerwać go RESET, a potem wprowadzić np. wartość Z 101 i wtedy poprawnie realizuje odsunięcie. Trochę to "chore" , na Fanuc-ach taka sytuacja nie ma miejsca. Zawsze odsuwa o wartość z tabeli .Czy wszystkie Fagor-y tak mają ? Czy to kwestia jakiegoś ustawienia parametru może?
Fagor 8055T kłopotliwa zmiana G54
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
No to w ten sposób odwołuję że wpisuję G54 = 0 i ładuję do pamięci podręcznej.
Ale czy to nie jest chore ? Przecież wprowadzenie nowej wartości pod G54 nie powinno sumować jej z poprzednią . Maszyna powinna odsunąć pierwszy punkt zerowy o wartość z tabeli. To nie jest G58 czy G59 , tylko zwyczajne G54 przecież ...
Jak ktoś z Fanuca przyjdzie do tej maszyny to będzie wielce zdziwiony myślę.
Myślałem żeby wpisać z poziomu makra żeby zerowała się tablica offsetów przed M30, nawet znalazłem taką komendę w Fagor, tylko co w przypadku jak nie ma potrzeby zmiany G54 ? Np większa partia produkcji ? Jeszcze bardziej namiesza myślę. Bo za każdym razem po realizacji programu trzeba będzie wpisać G54 w tab , pozostawienie wyzerowanego spowoduje że przyłożę w uchwyt. Pracujesz z Fagorem?
Ale czy to nie jest chore ? Przecież wprowadzenie nowej wartości pod G54 nie powinno sumować jej z poprzednią . Maszyna powinna odsunąć pierwszy punkt zerowy o wartość z tabeli. To nie jest G58 czy G59 , tylko zwyczajne G54 przecież ...
Jak ktoś z Fanuca przyjdzie do tej maszyny to będzie wielce zdziwiony myślę.
Myślałem żeby wpisać z poziomu makra żeby zerowała się tablica offsetów przed M30, nawet znalazłem taką komendę w Fagor, tylko co w przypadku jak nie ma potrzeby zmiany G54 ? Np większa partia produkcji ? Jeszcze bardziej namiesza myślę. Bo za każdym razem po realizacji programu trzeba będzie wpisać G54 w tab , pozostawienie wyzerowanego spowoduje że przyłożę w uchwyt. Pracujesz z Fagorem?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli w tym sterowniku nie ma funkcji G53 (odwołanie offsetów wpisywanych ręcznie), jak w większości CNC, z szeregu dostępnych offsetów:
G54, G55, G56, G57, ten ostatni można potraktować jako odwołanie (a la G53): G57 (i pod G57 wpisać X 0.0 Z0.0 w tabeli)
Wtedy w programie będzie:
G54 (offset #1)
...
...
...
G57 (reset offsetu / odwołanie G54)
G55 (offset #2)
...
...
...
...
G57 (reset offsetu /odwołanie G55)
G56 (offset #3)
...
...
G57 (odwołanie offsetu G56)
koniec programu
Dodatkowo są jeszcze offsety zapisywane wraz z podaniem wartości X i Z bezpośrednio w bloku programu po odpowiedniej G..
P.S. A jednak G53 jest!
4.3 Programming with respect to machine zero (G53)
...
By programming G53 alone (without motion information) the current active zero offset is canceled
regardless of whether it was originated by a G54-G59 or a G92 preset. This origin preset is described
next.
Function G53 is not modal, so it should be programmed every time you wish to indicate the
coordinates referred to machine zero.
G54, G55, G56, G57, ten ostatni można potraktować jako odwołanie (a la G53): G57 (i pod G57 wpisać X 0.0 Z0.0 w tabeli)

Wtedy w programie będzie:
G54 (offset #1)
...
...
...
G57 (reset offsetu / odwołanie G54)
G55 (offset #2)
...
...
...
...
G57 (reset offsetu /odwołanie G55)
G56 (offset #3)
...
...
G57 (odwołanie offsetu G56)
koniec programu

Dodatkowo są jeszcze offsety zapisywane wraz z podaniem wartości X i Z bezpośrednio w bloku programu po odpowiedniej G..
P.S. A jednak G53 jest!
4.3 Programming with respect to machine zero (G53)
...
By programming G53 alone (without motion information) the current active zero offset is canceled
regardless of whether it was originated by a G54-G59 or a G92 preset. This origin preset is described
next.
Function G53 is not modal, so it should be programmed every time you wish to indicate the
coordinates referred to machine zero.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Dzięki za odszukanie G53. Jest to przydatne pod warunkiem że zrealizuję program do końca, a G53 jest umieszczone w przedostatnim bloku. Wtedy rzeczywiście następny wpis pod G54 jest liczony od zera.P.S. A jednak G53 jest!
Kłopot pojawia się w sytuacji jak chcę przerwać program i poprawić bazę. Wtedy niestety muszę ładować do MDI którąś z funkcji, albo G53 albo G54 z wartościami zerowymi.
Dzieje się to np w momencie jak planuje czoło i chcę przybrać więcej.
W porównaniu do Fanuc-a faktem jest że maszyna traktuje nowy wpis pod G54 tak jakbym używał opcji (+/-) ADD zamiast INSERT i to mnie niepokoi. A nie ma innych soft key w 8055T jak MODYFY OFFSET.
punkcik za zaangażowanie
Pozdrawiam