Chciałbym zająć się produkcją rowerów customowych, czyli takich z ciekawymi geometriami, dopasowanymi do użytkownika. Nie wiem jak zabrać się za to od strony formalnej. Produkować będę niewielkie ilości rzędu 20-30 sztuk rocznie. Poniżej zamieszczam parę pytań, które mnie nurtują. Ramy będą ze stali, gięte rolkowo, spawane. Myślę nad obejściem pewnych formalności, żeby uniknąć zbędnych komplikacji przy tak małej produkcji.
Jakie atesty czy certyfikaty powinien mieć rower? Kto wydaje ekspertyzy? Czy mogę ramę rowerową podciągnąć jako inny typ konstrukcji? Np zwykła stalowa spawana konstrukcja, a klient godzi się na użytkowanie takiej konstrukcji na moich zasadach, lub coś na tej zasadzie.
Poradźcie coś proszę jak podejść do tego, żeby przy taki niewielkiej ilości nie napsuć sobie niepotrzebnie krwi.
wytwarzanie ram rowerowych/rowerów - formalności
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Może zadzwoń i podagaj z gościem tylko musisz sobie odnaleźć do niego kontakt - Pajęczno ul źrudelna. Ciągnie ramy z chin wdług własnego projektu. Rozmawiałem kiedyś z nim to mówił że swoje ramy sam projektuje i uzyskuje wszelkie pozwolenia. Mówił cos o 20 000 zł za jeden model ramy. Widziałem butle z helem i argonem u niego więc chyba spawa.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
link do strony http://www.brat-pol.com.pl/?module=firmaMariuszczs pisze:Może zadzwoń i podagaj z gościem tylko musisz sobie odnaleźć do niego kontakt - Pajęczno ul źrudelna. Ciągnie ramy z chin wdług własnego projektu. Rozmawiałem kiedyś z nim to mówił że swoje ramy sam projektuje i uzyskuje wszelkie pozwolenia. Mówił cos o 20 000 zł za jeden model ramy. Widziałem butle z helem i argonem u niego więc chyba spawa.