Jaki G kod do wpisywania wsp. do bazy
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jaki G kod do wpisywania wsp. do bazy
Czy istnieje kod G którym aktualną pozycję na jakiej znajduje się maszyna wpiszę do bazy np H1, żebym nie musiał ręcznie przepisywać współrzędnych do tabeli. Jest mi to potrzebne bo pracuję na kilkunastu sztukach jednocześnie i przy wpisywaniu baz można się walnąć.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
W fanucu załatiwa to funkcja G10 L2 P... X... Y... Z...., która przypisuje współrzędne do konkretnej bazy.zibi pisze:Moja maszyna to CINCINNATI. Interesuje mnie jak wprowadzasz dane do tabeli baz. Czy można to wprowadzić z G kodu bo ja przepisuję ręcznie do tabeli współrzędne które wyświetla maszyna.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wszyscy powyżej opowiadają jak z poziomu Gkodu wypełnić tablicę. Ale może ktoś podpowie jak chwilową pozycję narzędzia - tak jak pisze Zibi - przenieść do tablicy inaczej niż przepisywać paluchem.
W Machu wystarczy wykasować liczniki a tablica z ustawionym np G54 sama przyjmie aktualne wartości przesunięc - wtedy tylko zapisać jej stan. No ale to tylko Mach...
W Machu wystarczy wykasować liczniki a tablica z ustawionym np G54 sama przyjmie aktualne wartości przesunięc - wtedy tylko zapisać jej stan. No ale to tylko Mach...