Zespół prowadnic 3D

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

Autor tematu
osromocon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Zespół prowadnic 3D

Post napisał: osromocon » 22 sty 2013, 14:06

Witam.
Jestem tu całkiem nowy i zieloniutki. Szczerze to nawet nie wiem czy dobre forum wybrałem, ale myślę, że temu najbliżej do mojego problemu.
Mam nadzieję, że nie przynudzę.
Otóż. Skupię się na przedmiocie, który chciałem uzyskać ostatnio.
Postanowiłem do uchwytu samochodowego bez ładowarki (bazy) ją dorobić.
Przykleiłem wtyczkę poxipolem i obłożyłem poxiliną. Chciałbym to co wyszło ładnie obrobić, żeby powiedzmy wyszedł z tego taki doczepiony równoległobok. Zacząłem to szlifować takim "modelarskim" dremelem, ale kształty mi się nie podobają. Chwilę pomyślałem i stwierdziłem, że gdyby tego dremela przyczepić do jakiejś prowadnicy i wyposażyć w miniaturowy frez to miałbym ładne równe przesuwy. Gdyby do tej prowadnicy dołożyć drugą to już można uzyskać ładną równą powierzchnię. Zostaje teraz kwestia regulacji pionowej obrabianego przedmiotu, a więc przydałaby się trzecia prowadnica. W ten sposób mógłbym w każdej płaszczyźnie równe przesuwy, a więc docelowo mógłbym wyfrezować sobie elegancki równoległobok. Ktoś powie - weź sobie dużą tarczę i sobie przejedź to bez prowadnicy. Tak, jeśli nie mam wystających/zagłębionych elementów (kabel, wtyczka).
Poniżej moja koncepcja.
Obrazek
Czy można takie coś nabyć? Na ile szacujecie koszt wykonania tego cuda?
Przepraszam, jeśli w zły dział to wpakowałem i proszę o przeniesienie do właściwego.

Tagi:

creative1agh
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: creative1agh » 22 sty 2013, 14:53

allegro: wiertarko-frezarka, frezarka, stół krzyżowy.

Autor tematu
osromocon

Post napisał: osromocon » 22 sty 2013, 15:19

Dziękuję za odpowiedź.
Stół krzyżowy - dobrze rozumiem, że to jest 2D? Czyli trzeba by to doposażyć w głowicę kolumnową. A cena! Aż mnie portfel zabolał. Czyli gotowca taniej nie da rady. Wczoraj lookałem na pręty na prowadnice to kilka zł za 10cm kosztował.
O!
fi20 http://allegro.pl/prowadnica-liniowa-fi ... 39363.html
Czyli tego ze 300x6=108zł. Hmm. Za same prowadnice. Jeszcze wózki - nie widziałem itd.

creative1agh

Post napisał: creative1agh » 22 sty 2013, 16:09

Tak, w 2D:) takie doposażenie np wiertarki.
możesz poszukać stojaków na wiertarki, dremel i dremelo-podobne chyba też są ( temat limituje sposób chwytu wrzeciona ).
Wtedy jakiś stół krzyżowy i coś tam możesz się bawić.
Niestety, praktycznie wszystko co ładnie się świeci na allegro, to wyrób gospodarki Państwa Środka. Wbrew pozorom, ceny wcale nie są wygórowane:) bo i jakość zwykle niewysoka, choć do zabawy pewnie wystarczy.
Zresztą sam zacząłeś liczyć :) Do tego jakaś podstawa, wózki, bloki mocujące, śruby pociągowe, nakrętki i trochę innych drobiazgów plus montaż i spasowanie.

Awatar użytkownika

Imbroglio
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Imbroglio » 22 sty 2013, 20:02

Zrób sobie takie coś, tylko zamiast silników korbki :)

Jeśli nie potrzebujesz super dokładności to zwykły pręt gwintowany i prowadnice szufladowe FTW :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”