Prośba sprawdzenie poprawności rysunku złożeniowego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Prośba sprawdzenie poprawności rysunku złożeniowego
Witajcie
Ma do zrobienie projekt wału maszynowego.
Zrobiłem już rysunek złożeniowy.
Proszę o jego sprawdzenie i naniesienie ewentualnych poprawek jeżli będą konieczne.
Z góry dziękuje za pomoc i czekam na szybką odpowiedź.
Ma do zrobienie projekt wału maszynowego.
Proszę o jego sprawdzenie i naniesienie ewentualnych poprawek jeżli będą konieczne.
Z góry dziękuje za pomoc i czekam na szybką odpowiedź.
- Załączniki
-
- zlozeniowy.pdf
- (102.12 KiB) Pobrany 489 razy
Tagi:
Re: Prośba sprawdzenie poprawności rysunku złożeniowego
megane22 pisze:Ma do zrobienie projekt wału maszynowego.
Proszę o jego sprawdzenie i naniesienie ewentualnych poprawek jeżli będą konieczne
... czekam na szybką odpowiedź.

megane22 pisze:Mam do zaprojektowania wał maszynowy a nie wiem jak sobie poradzić .... muszę mieć wszystko pięknie opisane bo prowadzący ten projekt jest bardzo skrupulatny https://www.cnc.info.pl/topics13/pomoc- ... htm#295991
prowadzący ten projekt wszystko ci skrupulatnie sprawdzi co sam zrobiłeśmegane22 pisze:potrzebuję pomocy w doborze łożyska stożkowego.
Potrzebuję konkretne obliczenia najlepiej cały algorytm jak to zrobić... czekam na szybką odpowiedź ...najlepiej w postaci rozwiązanego po kolei zadania https://www.cnc.info.pl/topics13/dobor- ... htm#296445

-
Chyba forum od tego jest aby sobie pomagać.
Miałem jeden problem zapytałem się.
Teraz chcę skonsultować poprawność rysunku.
Z reguły wynika że gdy druga osoba spojrzy to może zobaczyć to czego samemu nie jesteś w stanie.
Proszę o sprawdzenie bo nie mam dużego doświadczenia w projektowaniu.
Dlatego proszę o pomoc.
Miałem jeden problem zapytałem się.
Teraz chcę skonsultować poprawność rysunku.
Z reguły wynika że gdy druga osoba spojrzy to może zobaczyć to czego samemu nie jesteś w stanie.
Proszę o sprawdzenie bo nie mam dużego doświadczenia w projektowaniu.
Dlatego proszę o pomoc.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam,
Jeżeli chodzi o rysunek (nie mieszając się w obliczenia)
Przekroje masz kreskowane w różnych kierunkach (zastanów się w którą stronę i trzymaj się tego)
Wszystkie odnośniki do pozycji powiiny być w jednej płaszczyźnie, równo i czytelnie
Zakończenie linii do pozycji raz kropkujesz raz dajesz strzałki (zastanów się...)
Nie widzę sensu podawania pasowania na rys. złożeniowym, wymiary masz na rysunkach wykonawczych, jeżeli już podajesz pasowanie to na pewno nie w ten sposób.
Sprawdź u Tadka Dobrzańskiego.
TAM JEST WSZYSTKO CZARNO NA BIAŁYM! TO JEST BIBLIA RYSUNKU TECHNICZNEGO!
Jeżeli chodzi o rysunek (nie mieszając się w obliczenia)
Przekroje masz kreskowane w różnych kierunkach (zastanów się w którą stronę i trzymaj się tego)

Wszystkie odnośniki do pozycji powiiny być w jednej płaszczyźnie, równo i czytelnie
Zakończenie linii do pozycji raz kropkujesz raz dajesz strzałki (zastanów się...)
Nie widzę sensu podawania pasowania na rys. złożeniowym, wymiary masz na rysunkach wykonawczych, jeżeli już podajesz pasowanie to na pewno nie w ten sposób.
Sprawdź u Tadka Dobrzańskiego.
TAM JEST WSZYSTKO CZARNO NA BIAŁYM! TO JEST BIBLIA RYSUNKU TECHNICZNEGO!
- Załączniki
-
- wał.zip
- (76.92 KiB) Pobrany 260 razy
"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein
-
Nie za bardzo rozumiem. Wydaje mi się że jak to różne koła to chyba musi być w różne kierunki??Przekroje masz kreskowane w różnych kierunkach (zastanów się w którą stronę i trzymaj się tego)
Prowadzący w założeniach chciał aby na rysunku złożeniowym zaznaczyć przyjęte pasowania i długości elementów niezwymiarowanych.Nie widzę sensu podawania pasowania na rys. złożeniowym, wymiary masz na rysunkach wykonawczych, jeżeli już podajesz pasowanie to na pewno nie w ten sposób.
A mam jeszcze do Ciebie pytanie reszta rysunku czyli wykonalność tego przedmiotu jest ok ??
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Kreskowanie - kreskujesz w różnych kierunkach w przypadku gdy elementy stykają się ze sobą. Wpływa to na czytelność rysunku.
W Twoim przypadku jest tak przy łożyskach i oprawach łożyskowych. (tam możesz zastosować takie kreskowanie) reszta w jedną stronę...
Pasowanie - podaj wymiar średnicy i tam zaznacz pasowanie
Wykonalność:) Pewnie zrobiłeś rysunki wykonawcze, bo bez tego ani rusz:)
Rysunek złożeniowy:
Wydaje się sensowny i czytelny. Czyli:
Wał stopniowany - umożliwia montaż elementów,
Łożyska - jedno ustalone, drugie luźne,
Rowki wpustowe - jak dla mnie za duże (ale robiłeś obliczenia wieć się nie mieszam)
Łożsyko luźne też bym zabezpieczył krążkiem,
Łożysko ustalone - zamiast pierścienia osadczego zastosowałbym pokrywę która docisnie je (ustali)
Oprawy lożyskowe są wypełnione smarem więc musisz zastosować pokrywy ( po ubu stronach obudowy łożyska)
Koła osadzane - jedno jest zabezpieczone nakrętką łożyskową, drugie pierścieniem osadczym (dziwne to trochę, nakrętka to soline zabezpiecznie, a pierścień to lipa - no ale robiłeś obliczenia...)
No ale profesorek sprawdzi Ci wszystko bardzo dokładnie i na bank się do czegoś przyczepi.
Do czegoś nawet tak błachego że szkoda gadać.
Musi pokazać swoją wyższość:)
pozdr
W Twoim przypadku jest tak przy łożyskach i oprawach łożyskowych. (tam możesz zastosować takie kreskowanie) reszta w jedną stronę...
Pasowanie - podaj wymiar średnicy i tam zaznacz pasowanie
Wykonalność:) Pewnie zrobiłeś rysunki wykonawcze, bo bez tego ani rusz:)
Rysunek złożeniowy:
Wydaje się sensowny i czytelny. Czyli:
Wał stopniowany - umożliwia montaż elementów,
Łożyska - jedno ustalone, drugie luźne,
Rowki wpustowe - jak dla mnie za duże (ale robiłeś obliczenia wieć się nie mieszam)
Łożsyko luźne też bym zabezpieczył krążkiem,
Łożysko ustalone - zamiast pierścienia osadczego zastosowałbym pokrywę która docisnie je (ustali)
Oprawy lożyskowe są wypełnione smarem więc musisz zastosować pokrywy ( po ubu stronach obudowy łożyska)
Koła osadzane - jedno jest zabezpieczone nakrętką łożyskową, drugie pierścieniem osadczym (dziwne to trochę, nakrętka to soline zabezpiecznie, a pierścień to lipa - no ale robiłeś obliczenia...)

No ale profesorek sprawdzi Ci wszystko bardzo dokładnie i na bank się do czegoś przyczepi.
Do czegoś nawet tak błachego że szkoda gadać.
Musi pokazać swoją wyższość:)
pozdr
"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein