Grawerowanie
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Grawerowanie
zakładając że mam śliczną czcionke (napisałem nią jakiś wyraz) .. i chciałbym to teraz wygrawerować ..
JAK TO ZROBIĆ???
czy muszę użyć jakiegoś specjalenego programu np.Corela a może wystarczy zwykły Word no ale jak to teraz zmienić na kod-G ?? jakie go programu użyć??
literki nie kiniecznie muszą być wybrane w środku ... moga być wgrawerowane tylko ich kontury..
JAK TO ZROBIĆ???
czy muszę użyć jakiegoś specjalenego programu np.Corela a może wystarczy zwykły Word no ale jak to teraz zmienić na kod-G ?? jakie go programu użyć??
literki nie kiniecznie muszą być wybrane w środku ... moga być wgrawerowane tylko ich kontury..
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
Tagi:
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Witam
Ja robiłem to tak.
Pisałem wyraz w TurboCNC, exportowałem do pliku DXF, potem ten plik importowałem w programie Mach2.
W TurboCNC przed exportem trzeba było użyć funkcji explode, która zamienia literke na krzywe. Pamiętaj przed napisaniem czegoś o punkcie 0,0. Jak importujesz ustawiasz frez w punkcie 0,0 a nie na początku napisu - ja o tym nie wiedziałem i połamałem freza jak w łape przytrzymującą materiał uderzył
.
Nie mogłem sobie poradzić z wybraniem literek w srodku, udało mi sie tylko kontyry.
Pozdrawiam
Ja robiłem to tak.
Pisałem wyraz w TurboCNC, exportowałem do pliku DXF, potem ten plik importowałem w programie Mach2.
W TurboCNC przed exportem trzeba było użyć funkcji explode, która zamienia literke na krzywe. Pamiętaj przed napisaniem czegoś o punkcie 0,0. Jak importujesz ustawiasz frez w punkcie 0,0 a nie na początku napisu - ja o tym nie wiedziałem i połamałem freza jak w łape przytrzymującą materiał uderzył

Nie mogłem sobie poradzić z wybraniem literek w srodku, udało mi sie tylko kontyry.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
wydaje mi sie ze to musi byc odpowiednia czcionka do grawerowania.
mozesz sprobowac jeszcze tak. w autocadzie zrob napis. nadaj mu wysokosc Z a nastepnie uzyj funkcji Substract wycinajac litery w narysowanej blasze czy bloku. potem juz eksport do Dxf i G-Code. od razu bedziesz mogl regulowac glebokosc grawerowania.
pozdrawiam
mozesz sprobowac jeszcze tak. w autocadzie zrob napis. nadaj mu wysokosc Z a nastepnie uzyj funkcji Substract wycinajac litery w narysowanej blasze czy bloku. potem juz eksport do Dxf i G-Code. od razu bedziesz mogl regulowac glebokosc grawerowania.
pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
witam
chodzi o to że czcionki składają się z konturu i wypełnienia a Wy eksportując go na dysk zamieniacie kontur na krzywe i ploter robi prawidłowe ruchy jadąc po obwodzie litery nie wybierając środka.
Jedynymi znanymi mi sposobami są:
w ColerDraw narysowanie swojej litery przy użyciu krzywej,
w AutoCad wstawić tekst - nie ma wypełnienia w domyślnym foncie.
pozdr.
olo_3

chodzi o to że czcionki składają się z konturu i wypełnienia a Wy eksportując go na dysk zamieniacie kontur na krzywe i ploter robi prawidłowe ruchy jadąc po obwodzie litery nie wybierając środka.
Jedynymi znanymi mi sposobami są:
w ColerDraw narysowanie swojej litery przy użyciu krzywej,
w AutoCad wstawić tekst - nie ma wypełnienia w domyślnym foncie.
pozdr.
olo_3

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Grawerowanie liter z wypełnieniem można zrobić w każdym programie graficznym np. CorelDraw. Należy wnętrze litery wypełnić wzorem który wytnie frez. Najczęściej jest to zbiór kresek o rozstawie wynoszącym ok. 70% średnicy narzedzia. Tekst po wypełnieniu zamieniamy na krzywe i eksportujemy do programu sterującego np. Kcam. W programach grawerskich taka funkcja zawsze istnieje. Mogę pomóc w wykonaniu projektu jezeli dostanę tekst w krzywych , średnicę frezu oraz format pliku. Należy pamiętać że przy małych literach powinien być mały frez bo będzie widać zaokrąglone narożniki.