Na wstępie ,dla wszystkich którzy nie wiedzą co to jest wiertnica diamentowa ,zamieszczam link do filmu .Powinien rozwiać wszelkie wątpliwości :
A Ci którzy wiedzą o co chodzi mogą pominąć link instruktażowy

Jako że oryginalny (firmowy) statyw to wydatek rzędu 1000 - 2000 zł ,a wiercenie z ręki fi 120mm przez 80cm muru jest dość męczące i mało dokładne , postanowiłem wykonać go we własnym zakresie i na własne potrzeby.
Materiały:
-profile stalowe
-formatki alu
-listwa zębata M2 + koło zębate M2 12z
-łożyska 608rs
-drobnica ( śruby ,nakrętki ... wszytko co potrzebne

Narzędzia :
-własne ręce

-trochę chęci
-reszty nie będę wymieniał żeby nie przynudzać
Ostrzegam ,może być przydługo ,ale tak to się zaczęło :

materiał na wózek ....................................................................... skręcone dwie płyty wózka

wiercenie otworów mocujących boczne ścianki wózka .................gwintowanie otworów w ściankach bocznych

wózek już prawie ,ale jeszcze trochę mu brakuje........................otwory pod szpilki łożysk

a tu już na kolumnie

Macie już dość moich wypocin

listwę miałem w dwóch kawałkach (trzeba sobie radzić

podstawa gotowa ,podpory boczne i śruby do poziomowania ...... a tu już całość ,nic tylko wiercić

w trakcie wiercenia pionowo przez strop fi 160mm........................przygotowanie do dziewiczego rejsu koronki fi 82mm poziomo
I to by było na tyle .
Mam nadzieję że nikt mnie nie zlinczuje za tą ilość fotek ,a jeśli tak to z góry i z dołu przepraszam

Tym ,którzy dotarli do tego miejsca dziękuję za uwagę i wytrwałość.