Wytaczadło oznaczenia

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Autor tematu
lukaszzz21111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Wytaczadło oznaczenia

Post napisał: lukaszzz21111 » 05 lut 2012, 18:06

Witam
To mój pierwszy post na tym forum, więc na początku chciałbym się z wszystkimi przywitać.
Proszę o pomoc przy oznaczeniu i sposobu w jaki ustawia się wytaczadła.
Na zdjęciu użyłem wytaczadła podobnego do tego jakiego używam w firmie. Bardzo proszę o skorygowanie moich błędów jeśli nie tak coś rozumie. Z góry dziękuje za pomoc.
A więc na wytaczadle zaznaczyłem:
1. Na zielono skala noniusza - pomocnicza jej nie dotyczy to co jest w żółtym kółku
2.Na czerwono kierunek dodatni czyli pełny obrót wg wskazówek zegara powoduje powiększenie wytaczanego otworu o 0.25 w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara to zmniejszamy wytaczany otwór
3.Na żółto skala regulacyjna pomiędzy dwoma kreskami 0.01 i to dotyczy tego co obracamy w celu regulacji
4. Co oznacza to w niebieskim kółku - non. 0.002 dokładność??

Obrazek

Tagi:

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wieslawbarek » 05 lut 2012, 19:50

Jezu no jak to co oznacza noniusz (jak w normalnej suwmiarce analogowej) pozwala odczytac z dokładnościa do 0.002 (toto zielone)

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 05 lut 2012, 19:59

Na śrubie masz działki 0,01mm a stosując noniusz można zmniejszyć działkę ustawienia narzędzia do 0,002mm (analogicznie, jak podziałka 1mm na prowadnicy i noniusz suwmiarki 0,05 lub 0,02mm dzielący jedna działkę na prowadnicy na mniejsze części)
Niczym to się od metody suwmiarki nie różni, tyle że skale są na okręgu.

Na żółto jest to podstawowa działka czyli obracając śrubę o 1 działkę przesuwasz narzędzie o 0,01mm
I tu uwaga :!: Zazwyczaj w wytaczadłach ta skala wskazuje o jaki wymiar przesuwamy narzędzie (zmieniamy promień), a nie zwiększamy (czy zmniejszamy) średnicę , czyli przestawienie o 1 działkę 0,01mm zwiększy (zmniejszy) średnicę o 0,02mm :!:

Najczęściej jest wyraźnie zaznaczone że jedna działka dotyczy średnicy, najczęściej wygląda to np tak: →║←Ø 0,01 mm, na samym narzędziu, albo na futerale.

"+" czy "-" to zależy od kierunku przesuwu po promieniu. Jeżeli obracając zgodnie z zegarem (I skalą) wysuwa się na zewnątrz to powiększy roztaczany otwór.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 05 lut 2012, 20:26

ważne uwagi :
pamiętaj zawsze odblokować śrubkę blokady przesuwu przed zmiana wymiary -- bez tego łatwo uszkodzić wytaczadło

jak wymiar dodajesz cały czasz po czym np. zmienisz płytkę i chcesz cofnąć to pamiętaj o skasowaniu luzu na śrubie ( chcesz cofnąć o 0,05 to cofasz np o 0,1 i znowu dodajesz 0,05)

wytaczadło ze zdjęcia tak jak piszesz po przestawieniu wartości zwiększa wymiar na średnicy tak jak pisze RomanJ4, oznaczono to u ciebie >||< 0,01 Ø

niebieskie to dokładność ... tak jak na suwmiarce podają np. 0,05
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
lukaszzz21111

Post napisał: lukaszzz21111 » 05 lut 2012, 21:35

Dziękuje za pomoc.
RomanJ4 pisze:Najczęściej jest wyraźnie zaznaczone że jedna działka dotyczy średnicy, najczęściej wygląda to np tak: →&#9553;←Ø 0,01 mm, na samym narzędziu, albo na futerale.
czyli dokładnie tak jak na zdjeciu poniżej.
Obrazek
Jeszcze mam dwa pytania:
A jak jest oznaczone jeśli jedna działka dotyczy promienia? R?
Obok zdjęcia narysowałem kierunek obrotu lecz jest on przeciwny do tego wytaczadła na zdjeciu - czy od tego symbolu zależy kiedy "+"(zwiększamy) a kiedy "-" (zmniejszamy)
Przepraszam jeśli moje pytania są zbyt oczywiste :)
Ostatnio zmieniony 05 lut 2012, 22:26 przez lukaszzz21111, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 05 lut 2012, 22:20

No właśnie nie jestem pewien co do znaku Obrazek , bo równie dobrze może tylko oznaczać przesunięcie 0,25mm po promieniu na jeden pełny obrót śruby. :?: :?:
Znak Ø (fi) jest jednoznacznym oznaczeniem średnicy. Aby być pewnym należałoby przy roztaczaniu przestawić śrubę o powiedzmy 0,1mm i zmierzyć o ile zwiększyła się średnica.
co do samego znaczka to jest on tylko symbolem graficznym "(jeden pełny) obrót" i kierunek strzałki nie oznacza kierunku rzeczywistego
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 05 lut 2012, 22:50

nie ważne czy kręcisz w prawo czy w lewo by dodać po prostu patrz na cyfry na mikroborze (potoczna nazwa tej śruby z tarczą do ustawiani wymiaru) jak chcesz dodać to kręcisz kolejno w stronę 5 10 15 20
na tych co my używamy 1 2 3 4 5 6 itd chcesz cofnąć to w przeciwną zasada jest taka sama

a symbol ze zdjęcia faktycznie oznacza wartość zmiany średnicy na jeden pełny obrót
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: clipper7 » 07 lut 2012, 08:18

RomanJ4 pisze:Najczęściej jest wyraźnie zaznaczone że jedna działka dotyczy średnicy, najczęściej wygląda to np tak: →&#9553;←Ø 0,01 mm, na samym narzędziu, albo na futerale.
Moim zdaniem, oznaczenia widoczne na ostatnim zdjęciu, należy odczytywać tak :
pełen obrót śruby zmienia średnicę o 0,25 mm, 1 działka na tarczy oznacza zmianę średnicy o 0,01 mm (tarcza ma 25 działek). Dodatkowo podany jest też noniusz.
Oczywiście, uwagi o luzie na mikroborze itp. uwagi w postach powyżej, pozostają w mocy.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”