Alibra / CAM
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Alibra / CAM
Witam,
Problem jest z Alibra Design / CAM.
Robie nowy projekt, w Alibrze (cokolwiek, w tym przypadku to nie istotne). Wchodze po skonczonej konfiguracji w CAMa, ustawiam narzędzia - czyli wielkosc freza np 16mm, w zakładce "Predkosci&posuwy" ustawiam wszystko jak potrzebuje i ok. Zapisuje, wychodze. Nowy projekt i... na nowo musze konfigurowac całe "narzędzia", nawet jesli mam ich ustawienia zapisane do pliku i program mi ten plik wczytuje co restart.
Cały sens tego co opowiadam to to ze nie zapamietuje mi ustawien (predkosci wrzeciona, dojazd, skrawanie itp). Co nowy projekt do znudzenia musze wpisywac od nowa te same liczby.
Wersje Alibry mam 2011 Profesionall. Co ciekawe, mam 2 licencje na ow program i na drugim komputerze nie mam z tym problemow - odpadlam progeam i narzedzia i ich ustawienia ma zapamietane.
Spotkał sie ktos z takim problemem? prosze o pomoc, jest to cosc uciazliwe zwłaszcza jesli w projekcie musze wprowadzac x narzedzi a projektow jest wiecej... trace czas...
Bede wdzieczny za jakąkolwiek pomoc.
Problem jest z Alibra Design / CAM.
Robie nowy projekt, w Alibrze (cokolwiek, w tym przypadku to nie istotne). Wchodze po skonczonej konfiguracji w CAMa, ustawiam narzędzia - czyli wielkosc freza np 16mm, w zakładce "Predkosci&posuwy" ustawiam wszystko jak potrzebuje i ok. Zapisuje, wychodze. Nowy projekt i... na nowo musze konfigurowac całe "narzędzia", nawet jesli mam ich ustawienia zapisane do pliku i program mi ten plik wczytuje co restart.
Cały sens tego co opowiadam to to ze nie zapamietuje mi ustawien (predkosci wrzeciona, dojazd, skrawanie itp). Co nowy projekt do znudzenia musze wpisywac od nowa te same liczby.
Wersje Alibry mam 2011 Profesionall. Co ciekawe, mam 2 licencje na ow program i na drugim komputerze nie mam z tym problemow - odpadlam progeam i narzedzia i ich ustawienia ma zapamietane.
Spotkał sie ktos z takim problemem? prosze o pomoc, jest to cosc uciazliwe zwłaszcza jesli w projekcie musze wprowadzac x narzedzi a projektow jest wiecej... trace czas...
Bede wdzieczny za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
Tagi:
-
Odp na pierwsze pytanie to nie, jedna jest z oryginalnego nosnika, druga ta ktora sie "wali" ze strony Alibry. Ale wersja jest ta sama - sprawdzałem.
Pisalem nawet o pomoc do samej Alibry i sugerowali iz nie mam 2 wersje inna i okrojona
a przeciez wiem co instaluje. Poza tym oni sami wiedza co mam zainstalowane w jakiej wersji bo maja do tego pełen dostep i moga sprawdzic. Mam 2 licencje na ten sam produkt i w opcji "About Alibra" mam to napisane ze jest to samo.
Jesli chodzi o admina to nim jestem na ow komputerze.
Pisalem nawet o pomoc do samej Alibry i sugerowali iz nie mam 2 wersje inna i okrojona

Jesli chodzi o admina to nim jestem na ow komputerze.
Pozdrawiam
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Witam jaka wersja tego alibre? 64 czy 32 bity?
podobno najnowsza wersja 64 bitowa cama ma jakieś błędy jeszcze dlatego polecają instalować w wersji 32 bitowej puki jej nie poprawią, wersja starsza (z płyty działa bez zarzutu).
a i btw jak masz jeszcze aktualną opiekę techniczą to zaktualizuj do wersji 2012 dużo zmian na lepsze wprowadzili.
podobno najnowsza wersja 64 bitowa cama ma jakieś błędy jeszcze dlatego polecają instalować w wersji 32 bitowej puki jej nie poprawią, wersja starsza (z płyty działa bez zarzutu).
a i btw jak masz jeszcze aktualną opiekę techniczą to zaktualizuj do wersji 2012 dużo zmian na lepsze wprowadzili.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Alibra / CAM
Napisz do producenta jeśli support ci nie potrafi pomóc, może mają większą liczbę użytkowników i jakiś taki przypadek się trafił.....thanci pisze: Spotkał sie ktos z takim problemem? prosze o pomoc, jest to cosc uciazliwe zwłaszcza jesli w projekcie musze wprowadzac x narzedzi a projektow jest wiecej... trace czas...
.
P.S.
Może program zapisuje dane do jakiegoś katalogu do, którego nie masz praw administartoskich tj. zapisu odczytu.. ?
-
Winzgroza jest 32bitowa, takze to mozna wykluczyc, to samo jesli chodzi o Win7 - nadal pracuje na XP.
Aktualizowalem do 2012 ale... szczerze powiem ze to nie dla mnie
wole po staremu... moze jestem konserwatysta
Do tego co robie nie jest mi nic wiecej potrzebne niz to co mam.
Jak juz wspomnialem napisalem do Alibry w Polsce, sugerowali to co bylo napisane na poczatku watku; odpisalem co nieco i nadal czekam na odpowiedz. Napisze bezposrednio do Alibry w Ameryce, moze oni cos pomoga.
Aha, Rajmund - odnosnie tego posta dot. administracji, narzedzia mi zapisuje do pliku, ow plik odczytuje mi w Alibrze CAM ale ze zrezetowanymi ustawieniami - dlatego jest to takie uciazliwe wpisywanie na nowo ustawien do kazdego narzedzia... poza tym jestem jedynym uzytkownikiem kompa i jestem na nim adminem
Dzieki za odpowiedzi
mam nadzieje ze choc support rzuci jakies małe swiatełko na sprawe.
Aktualizowalem do 2012 ale... szczerze powiem ze to nie dla mnie

Jak juz wspomnialem napisalem do Alibry w Polsce, sugerowali to co bylo napisane na poczatku watku; odpisalem co nieco i nadal czekam na odpowiedz. Napisze bezposrednio do Alibry w Ameryce, moze oni cos pomoga.
Aha, Rajmund - odnosnie tego posta dot. administracji, narzedzia mi zapisuje do pliku, ow plik odczytuje mi w Alibrze CAM ale ze zrezetowanymi ustawieniami - dlatego jest to takie uciazliwe wpisywanie na nowo ustawien do kazdego narzedzia... poza tym jestem jedynym uzytkownikiem kompa i jestem na nim adminem
Dzieki za odpowiedzi

Pozdrawiam