Pomiar śrub wyścigowych

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
propeller
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 18

Pomiar śrub wyścigowych

Post napisał: propeller » 06 sty 2011, 20:41

Witam,
mam nadzieję że trafiłem pod prawidłowy adres. Od kilku lat z pasją zajmuję się sportem motorowodnym , który niestety od pewnego czasu zniknął z pierwszych stron gazet . Zapewniam jednak że polscy zawodnicy w tym sporcie są obecni i osiągają w nim niezłe wyniki. Ale do sedna bo moderator da mi reprymendę za spam. Potrzebuję pomocy przy zaprojektowaniu i wykonaniu przyrządu do pomiaru wyścigowych śrub napędowych. Konkretnie chodzi o pomiar kształtu i kąta nachylenie łopat w celu ich odwzorowania i porównania. Niestety produkt komercyjny, który realizuje te pomiary nie mieści się w naszym budżecie…
Chodzi o coś zbliżonego do: http://www.proptracker.com/products.asp

Jeżeli będą potrzebne dodatkowe informacje do tego projektu oczywiście niezwłocznie je dostarczę .

Obrazek

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 06 sty 2011, 21:46

witam.
tak patrząc na fotkę to mechanicznie nie jest to coś niewykonalnego .
ale - program ?
tu będzie problem - dane trzeba jakoś interpretować .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Mariuszczs » 06 sty 2011, 21:49

ogólnie to wygląda jak jakiś badziew i chyba nim jest bo co z odczytem kąta obrotu i przesuwu w poziomie ? wpisuje się ręcznie ?

z programem rzeczywiście kiepsko

Autor tematu
propeller

Post napisał: propeller » 06 sty 2011, 22:31

Za ten "badziew" trzeba zapłacić naście tysięcy dolarów, dlatego postanowiłem zrobić go własnym sumptem. Niestety o ile wydaje mi się że całkiem nieźle znam się na łodziach wyścigowych to w tym przypadku zamiast wyważania otwartych drzwi wolałem poprosić o pomoc kompetentne osoby, ba może kogoś z forumowiczów uda mi się zarazić tym sportem. Protoplastą tego urządzenia jest to poniżej i jego cena to około 2000$... Prawdopodobnie jego cenę wymusza mały popyt ( ograniczone grono zainteresowanych ). Zdaję sobie sprawę z tego że kluczową rzeczą tutaj będzie zastosowanie odpowiedniego software ale nie od razu Rzym zbudowano. Na początek wystarczy aby kształt został graficznie odwzorowany na ekranie PC. W jakiej postaci ? Tu niestety muszę polegać na fachowcach. Z zasady pomiar dokonuje na środku średnicy każdej łopaty mierząc jej progres wzdłuż okręgu. Dokładny pomiar to taki sam ale dokonany na trzech średnicach. Komercyjne programy automatycznie przeliczają kształt łopaty na skok śruby i porównują zgodność wszystkich łopat z zadanym kształtem.

Liczę na Państwa pomoc !

Obrazek

mucha162
Posty w temacie: 1

..

Post napisał: mucha162 » 06 sty 2011, 22:34

Ale o co dokładnie Panu chodzi ?
O wykonanie takiego urządzenia przez kogoś z forum ?

A ja twierdzę, że program nie stanowi tutaj problemu.
Ogrom ludzi w Polsce mogą taki program wykonać w jeden dzień. Możliwości są ogromne.
Wystarczy, żeby program w odpowiednim czasie zapisywał odległości i nanosił je np. na wykres.
Nad wykonaniem urządzenia ja bym pomyślał o urządzeniu typu dalmierz laserowy (może niekoniecznie dalmierz, bo z tego co wiem, dokładność pomiaru jest +- 1 mm a w tym przypadku potrzeba czegoś dokładniejszego) aczkolwiek coś w ten deseń.
Pozdr.

Autor tematu
propeller

Post napisał: propeller » 06 sty 2011, 22:57

Może nie o dosłowne wykonanie samego urządzenia ale DUŻĄ pomoc w jego wykonaniu i w jego późniejszym rozwoju. Zdaję sobie sprawę że jego pierwsza wersja na pewno będzie jeszcze ewoluowała. I właśnie raczej nie same urządzenie, a raczej program do zobrazowania odczytów. Dokładność +- 1mm jest odrobinę zbyt mała ale 0,1 mm to aż nadto bo i tak to będzie ciężko uzyskać przy dalszej obróbce ( tuningu ) . Kształt gotowej śruby nadaje się poprzez odklepywanie jej specjalnym miękkim ( np miedzianym ) młotkiem na stalowej "babie".

Dla zainteresowanych tematem oto strona naszego klubu: www.wkszegrze.com.pl

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Bbuli » 06 sty 2011, 23:02

Przy pomocy skanera laserowego można (mogę) odwzorować taką śrubę i zbudować ją jako trójwymiarowy obiekt,który obejrzymy na ekranie.Każdy punkt na powierzchni będzie miał swoje współrzędne. Ale sądzę,że to tylko część zadania.Przedstawienie wszystkiego w formie wykresów gdy będą znane powierzchnie jak pisze wyżej kolega nie powinno być trudne.

Autor tematu
propeller

Post napisał: propeller » 06 sty 2011, 23:21

Z zasady nie jest potrzebne odwzorowanie całej powierzchni łopaty, a samego jej profilu. Zdaję sobie sprawę z tego że taką śrubę można odwzorować za pomocą skanera 3D ale takiego do swojego warsztatu to ja sobie niestety nie kupię, podejrzewam że razem z programem przewyższa to koszt całej łodzi. A przy profilowaniu śruby ten pomiar należy wykonać parokrotnie, aż uzyska się pożądany efekt, więc takie urządzenie muszę mieć na swoim stole. Faktem jest że np dla klasy F1 śruby powstają właśnie przy pomocy obrabiarek cyfrowych frezowane z jednego kawałka "nierdzewki".

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 07 sty 2011, 01:41

witam.
no tak - ale kształt łopaty ( w każdym miejscu ) zależy od profilu - i odwrotnie .
w sumie to jest tak jak ze śmigłami - to takie śmigło ( tylko " trochę " inne ) .
czy nie jest tak że na każdym promieniu kształt ( a więc i profil ) musi być jednakowy ?
ciekawa jest idea " kowalstwa precyzyjnego " :lol: - nap...nie młotkiem .
jak by zastosować enkoder - lub przerobioną suwmiarkę elektroniczną - to dane by były .
pozostaje wizualizacja - może jakieś tabelki z ' excela " i tak dalej ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Mariuszczs » 07 sty 2011, 09:31

zbudowanie tego to prościzna - są dostępne liniały pomiarowe od czytników osi, nawet myślę można by sie oprzec na porządnej suwmiarce ze złaczem do kompa. Pracowałem kiedyś w zakładzie gdzie wykonywano pomiary na detalu i były do przyrządu przymocowane mikrometry cyfrowe i tylko sie nogą naciskało przycisk odczytu i komputer sam wstawiał odczyt w tabelkę. mikrometry mają za mały wysięg ale liniałów jest od groma różnych długości.

Inwestując od razu w dobre liniały i dobrego człowieka można zrobic bdb przyrząd pomiarowy, który nie będzie wymagał już poprawek od strony mechanicznej, z programemem to niewiem ale to można zmieniac i zmieniac

A tak szczerze - to co by było jeśli by to nie miało połączenia z komputerem a musiałbys wpisywac ręcznie odczyty z przyrządu ? Ile tych śrub trzeba mierzyc żeby był sens dokladac kasy i miec wypas z "samoodczytem" ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”