Witam,
od jakiegoś czasu mam, nazwijmy to przyjemność, programowania tokarki z napędzanymi narzędziami w NX-ie. Z racji tego że nawet zwykłe tokarki programowałem ręcznie to pojawiły się problemy. Do tej pory frezarkę programowałem tak że głównym elementem był WORKPIECE, a do niego podpięte były kolejne MCS-y odpowiadające kolejnym zamocowaniom. I teraz moje pytanie, czy jest jakiś sposób aby geometria z frezowania przechodziła do toczenia i odwrotnie? A kolejne pytanie, to jak powinno wyglądać drzewo geometrii dla toczenia aby obrobiony PART przechodził do drugiego zamocowania.
Pozdrawiam
Problem z definicją geometrii. dla tokarki wielozadaniowej.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ok, a teraz powiedzmy że chcę toczyć w drugim zamocowaniu, czyli oś Z zwrócona w przeciwnym kierunku. Jak zdefiniować MCS_SPINDLE i TURNING WORKPIECE aby nie widział materiału stoczonego w pierwszym zamocowaniu? Można niby zdefioniować 2 MCS_SPINDLE i do niego podpiąć 2 TURNING WORPIECE i do tego ograniczyć żeby nie toczyło za daleko, ale nie zawsze taka opcja przejdzie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
no więc jeżeli chodzi o 2 zamocowanie przy toczeniu:
- układy rzeczywiście trzeba ustawić tak jak mówisz: MCS SPINDLE i TURNING WORKPIECE. Wtedy struktura będzie wyglądała mniej więcej tak:

natomiast w nowym TURNING WORKPIECE jako przygotówkę wybiera się opcję 'obszar obróbki' widoczną na zdjęciu poniżej.
Jako pozycję odniesienia i docelową wybieram ten sam punkt i zaznaczam opcję 'odwróć kierunek'.
Podczas tworzenia operacji tokarskich do drugiego zamocowania trzeba jeszcze w ustawieniach operacji / belka orientacja narzędzia / zaznaczyć opcję 'odwróć narzędzie wokół oprawki' - dzięki temu na symulacji narzędzie będzie poprawnie wyświetlone.
Przy zastosowaniu takich ustawień podczas tworzenia operacji (i symulacji) drugiego zamocowania jako obszar przeznaczony do obróbki widać tylko materiał nie stoczony w pierwszym zamocowaniu.
- układy rzeczywiście trzeba ustawić tak jak mówisz: MCS SPINDLE i TURNING WORKPIECE. Wtedy struktura będzie wyglądała mniej więcej tak:

natomiast w nowym TURNING WORKPIECE jako przygotówkę wybiera się opcję 'obszar obróbki' widoczną na zdjęciu poniżej.

Jako pozycję odniesienia i docelową wybieram ten sam punkt i zaznaczam opcję 'odwróć kierunek'.
Podczas tworzenia operacji tokarskich do drugiego zamocowania trzeba jeszcze w ustawieniach operacji / belka orientacja narzędzia / zaznaczyć opcję 'odwróć narzędzie wokół oprawki' - dzięki temu na symulacji narzędzie będzie poprawnie wyświetlone.
Przy zastosowaniu takich ustawień podczas tworzenia operacji (i symulacji) drugiego zamocowania jako obszar przeznaczony do obróbki widać tylko materiał nie stoczony w pierwszym zamocowaniu.