Jak podłączyć krańcówki bazujące
-
mates7
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 8
Jak podłączyć krańcówki bazujące
Witam zakupiłem takie krańcówki http://allegro.pl/me-8111-wylacznik-kra ... 57661.html (ME-8111) posiadam płytę SSK-MB. Mam frezarkę XYZ i 3 krańcówki. Próbowałem podłączać to na rożne sposoby, z krańcówki mam 4 wyjścia a w płycie tylko 2 wejścia! ! W machu poustawiałem wszystko wedle zaleceń ale żadnej reakcji na wciśnięcie krańcówki. Chciałbym aby krańcówki spełniały także funkcję bazy maszyny. Proszę o pomoc w jaki sposób mogę to uruchomić.
Szukałem troszkę o tym na forum ale nic nie znalazłem co by mi pomogło, może ktoś posiada schemat podłączenia tej krańcówki będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Mateusz
Szukałem troszkę o tym na forum ale nic nie znalazłem co by mi pomogło, może ktoś posiada schemat podłączenia tej krańcówki będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Mateusz
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2010, 09:08 przez mates7, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
namemartin
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
Witam!
W swoich krańcówkach masz 4 piny, 2 są NC - normalnie zamknięte i 2 NO - normalnie otwarte. Jeśli nie są opisane musisz sprawdzić miernikiem które to piny. Znajdź NC - normalnie zamknięte. I podłącz pod Home y,x,z na płycie. Jeśli prawidłowo skonfigurowałeś to musi działać. Zapewne coś robisz źle.
Krańcówki limitowe możesz ustawić programowo w machu i maszyna nie pozwoli przekroczyć podanych wartości dla poszczególnych osi.
Pozdrawiam
W swoich krańcówkach masz 4 piny, 2 są NC - normalnie zamknięte i 2 NO - normalnie otwarte. Jeśli nie są opisane musisz sprawdzić miernikiem które to piny. Znajdź NC - normalnie zamknięte. I podłącz pod Home y,x,z na płycie. Jeśli prawidłowo skonfigurowałeś to musi działać. Zapewne coś robisz źle.
Krańcówki limitowe możesz ustawić programowo w machu i maszyna nie pozwoli przekroczyć podanych wartości dla poszczególnych osi.
Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
krzysiekgrab

- Posty w temacie: 2
Słabo kolega szukał. Wystarczy również przeczytać instrukcję płyty MB http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... ssk-MB.pdf str. 5. Najpierw ustalamy, które styki przewodzą, podłączamy, a następnie konfigurujemy program. Musi zadziałać. można na początku na krótko sprawdzić czy mach reaguje (bez krańcówek).
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl
www.steromat.pl
-
krzysiekgrab

- Posty w temacie: 2
Jaki mach? a próbował kolega na krótko jak radziłem bez krańcówek czy program reaguje. W oknie diagnostyka w momencie aktywacji krańcówek powinne się zapalać diody m1,m2,m3(oczywiście po uprzedniej konfiguracji)
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl
www.steromat.pl
-
mates7
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 8
Próbowałem na wersji macha 3 beta 7,61 oraz R1,83,027 i nadal nic. Rozumiem, że aby sprawdzić czy program reaguje bez krańcówek to muszę przypisać dany klawisz jako krańcówkę? ( jeśli tak to próbowałem i też żadnej reakcji ze strony macha) Oczywiście wersje macha to demo.
[ Dodano: 2010-09-28, 19:59 ]
Jak tylko uda mi się to uruchomić to służę pomocą
[ Dodano: 2010-09-28, 19:59 ]
KAPaGo pisze:No i jak poszło z tymi krańcówkami ? udało się podłączyć ?Chętnie tez bym sobie takie zakupił
Jakiś schemacik lub zdjęcie z podłączenia ?
Jak tylko uda mi się to uruchomić to służę pomocą