Mocowanie sruby napedowej
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Mocowanie sruby napedowej
Witam,
Nie mam bezpośredniego dostępu do warsztatu tokarskiego. Dzwoniłem po kilku firmach odnośnie kupna TR + toczenie tak, aby koniec śruby wszedł bez problemu do łożyska samonastawnego:
UCFL201
http://allegro.pl/item1204774894.html
Łożysko te jest proste w montażu, a mniejszych z taką oprawą nie potrafię znaleźć. Zastosowanie mniejszych łożysk kulowych wymaga stworzenia dla nich oprawy, których metodą domową nie jestem w stanie zrobić zbyt sensownie.
Wszędzie mówią, że skoro chce fi12 na końcu śruby to powinienem wziąć śruby trapezowe fi16.
Jednak dla mojej małej obrabiarki fi16 to jednak za dużo - tak mi się wydaje. Dlatego mam pytanie, czy montaż śruby trapezowej fi12 bez toczenia, bez pośrednio na gwincie w takim łożysko może być? Czy dać sobie z tym spokój i lepiej kupić trapezówki fi16 z toczeniem na fi12?
Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów :))
Nie mam bezpośredniego dostępu do warsztatu tokarskiego. Dzwoniłem po kilku firmach odnośnie kupna TR + toczenie tak, aby koniec śruby wszedł bez problemu do łożyska samonastawnego:
UCFL201
http://allegro.pl/item1204774894.html
Łożysko te jest proste w montażu, a mniejszych z taką oprawą nie potrafię znaleźć. Zastosowanie mniejszych łożysk kulowych wymaga stworzenia dla nich oprawy, których metodą domową nie jestem w stanie zrobić zbyt sensownie.
Wszędzie mówią, że skoro chce fi12 na końcu śruby to powinienem wziąć śruby trapezowe fi16.
Jednak dla mojej małej obrabiarki fi16 to jednak za dużo - tak mi się wydaje. Dlatego mam pytanie, czy montaż śruby trapezowej fi12 bez toczenia, bez pośrednio na gwincie w takim łożysko może być? Czy dać sobie z tym spokój i lepiej kupić trapezówki fi16 z toczeniem na fi12?
Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów :))
Tagi:
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Póki co, gdzie dzwoniłem to chcieli za zdjęcie 2mm naddatku z stron po 20mm 50 zł od sztuki, a potrzebuje 3 takie.. Trochę mocno budżetem by mi to zachwiało. Dlatego się pytam czy warto
Pech, że nie mam żadnego znajomego co by miał dostęp do takiego parku maszynowego.
Z fi12 jaka sensowna by była średnica rdzenia, tak abym mógł potem łożysko bez problemu dokupić (7mm?)? Wygląda na to, że to musiało by być łożysko proste bez oprawy.

Z fi12 jaka sensowna by była średnica rdzenia, tak abym mógł potem łożysko bez problemu dokupić (7mm?)? Wygląda na to, że to musiało by być łożysko proste bez oprawy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
gigipawel, przy 2.5 metra to śruba będzie zdecydowanie większa (rdzeń) a do tego przy wolnym posuwie nie wiem czy warto by budować taką maszynkę - nie lepiej na listwach / śr. kulowej?
snunit, fi 16 dlaczego jest za duże? Namiary na sklep z obróbką poszły na pw.
snunit, fi 16 dlaczego jest za duże? Namiary na sklep z obróbką poszły na pw.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl