Co wybrać CNC czy coś innego?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Co wybrać CNC czy coś innego?
Witam
Chciałem podpytać ludzi którzy mają doświadczenie, interesują się pewien czas już CNC.
Jestem programistą JEE, PHP i chciałem dla siebie rozszerzyć swoją wiedzę o programowanie maszyn do obróbki. Szukając napotkałem CNC.
Czy możecie mi powiedzieć czy to jest faktycznie popularne?
Czy może to już jest u schyłku swojej popularności, wykorzystania, a może dopiero dobrze wchodzi i jest rozwojowe?
Jakie są alternatywy dla CNC?
Czym lepiej jest się w tej chwili zainteresować jeśli chodzi o automatyzację procesów wytwarzania?
Chciałem wejść w coś ciekawego i nie przeczę że dającego szansę na zarobienie na tym, jednak jestem jeszcze cienki w temacie.
Czy może mi ktoś coś podpowiedzieć w tym temacie, lub wskazać gdzie mogę szukać, gdzie warto zajrzeć, co przeczytać?
Chciałem podpytać ludzi którzy mają doświadczenie, interesują się pewien czas już CNC.
Jestem programistą JEE, PHP i chciałem dla siebie rozszerzyć swoją wiedzę o programowanie maszyn do obróbki. Szukając napotkałem CNC.
Czy możecie mi powiedzieć czy to jest faktycznie popularne?
Czy może to już jest u schyłku swojej popularności, wykorzystania, a może dopiero dobrze wchodzi i jest rozwojowe?
Jakie są alternatywy dla CNC?
Czym lepiej jest się w tej chwili zainteresować jeśli chodzi o automatyzację procesów wytwarzania?
Chciałem wejść w coś ciekawego i nie przeczę że dającego szansę na zarobienie na tym, jednak jestem jeszcze cienki w temacie.
Czy może mi ktoś coś podpowiedzieć w tym temacie, lub wskazać gdzie mogę szukać, gdzie warto zajrzeć, co przeczytać?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam,
wszystko zalezy tylko i wyłącznie od Ciebie czy chcesz sie zajmować maszynami CNC. Miałeś coś wspólnego wczesniej z obróbką ?? Programowanie CNC ma tyle wspólnego z PHP co Białoruś z demokracją
Wiec czekać cię bedzie duuuzo pracy.
Czy to jest rozwojowe ?? Wszystko sie ciągle rozwija, maszyny samo sterowanie też choć nie jakoś znacząco. Proponuje zapoznać sie z tematem obróbki ubytkowej trosze.
Pozdrawiam
wszystko zalezy tylko i wyłącznie od Ciebie czy chcesz sie zajmować maszynami CNC. Miałeś coś wspólnego wczesniej z obróbką ?? Programowanie CNC ma tyle wspólnego z PHP co Białoruś z demokracją

Czy to jest rozwojowe ?? Wszystko sie ciągle rozwija, maszyny samo sterowanie też choć nie jakoś znacząco. Proponuje zapoznać sie z tematem obróbki ubytkowej trosze.
Pozdrawiam
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Od lat 70-tych były sterowania NC, zanim ok. roku 80-tego wprowadzono
mikroprocesor(-ry) i do nich architekturę systemu z magistralą danych, adresową, z programami na RAM-ach i w EPROM-ach.
Obecnie to produkt dojrzały, zaopatrzony w wiele wariantów programowania, cykle obróbcze, całe technologie doboru parametrów.
Maszynę sterowaną numerycznie CNC potrafią zrobić w każdym prawie kraju i wykorzystać.
Niestety, nie ma w CNC takiego standartu jakim jest każdy komputer PC wzorowany na PC IBM-a, stąd duże kłopoty z obsługą wielu różnych sterowników na raz (Sinumerik, FANUC, Heidenhain, FAGOR, Okuma, ...). Sterownik CNC na maszynie do obróbki metalu, drewna, blachy, kamienia, szkła, plastiku, na laserze - jest zupełnie inny.
A czy się opłaca?
Ja nauczyłem się jeździć na rowerze, lubię to i czasami mi się to opłaca...
mikroprocesor(-ry) i do nich architekturę systemu z magistralą danych, adresową, z programami na RAM-ach i w EPROM-ach.
Obecnie to produkt dojrzały, zaopatrzony w wiele wariantów programowania, cykle obróbcze, całe technologie doboru parametrów.
Maszynę sterowaną numerycznie CNC potrafią zrobić w każdym prawie kraju i wykorzystać.
Niestety, nie ma w CNC takiego standartu jakim jest każdy komputer PC wzorowany na PC IBM-a, stąd duże kłopoty z obsługą wielu różnych sterowników na raz (Sinumerik, FANUC, Heidenhain, FAGOR, Okuma, ...). Sterownik CNC na maszynie do obróbki metalu, drewna, blachy, kamienia, szkła, plastiku, na laserze - jest zupełnie inny.
A czy się opłaca?
Ja nauczyłem się jeździć na rowerze, lubię to i czasami mi się to opłaca...

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Ciekawe porównanie:)Rafi.imir pisze:Programowanie CNC ma tyle wspólnego z PHP co Białoruś z demokracją
Zdaję sobie sprawę że programowanie z jakim miałem styczność jest zupełnie czymś innym jak programowanie CNC:)
Z obróbką metalu miałem styczność - jednak wyłącznie frezarki i tokarki sterowane ręcznie.
Niestety z tym nie mogę się zgodzićRafi.imir pisze:Wszystko sie ciągle rozwija

Co do opłacalności chodziło mi o to jaki jest stosunek liczby osób posiadających wiedzę o CNC do miejsc pracy. Czy dużo jest firm w których stosuje się obróbkę CNC?
Czyli mam rozumieć że chcąc uczyć się sterowania obróbką muszę na wstępie ukierunkować pod kątem rodzaju obróbki i później nic nie będzie można przenieść na inny rodzaj obróbki?CoCoN pisze:Sterownik CNC na maszynie do obróbki metalu, drewna, blachy, kamienia, szkła, plastiku, na laserze - jest zupełnie inny
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
68tyś to już naprawdę bardzo niskiej jakości sprzęt. W miarę dobra tokareczka np. CTX ECO Line to min. 110tyś. Uniwersalna będzie dużo droższa (koła zębate kosztują) Frezarki CNC Polacy robią w Andrychowie za 220tyś i ten sprzęcik nawet daje radę. Niemiecka maszynka o podobnym zakresie to wydatek 400tyś+. Górnej granicy nie ma. Ja 3 rok programuje na naprawdę sporych maszynkach za ponad bańkę. Na dniach otwartych w jednej fabryce obrabiarek w Polsce miałem okazję zobaczyć 5 osiówkę za ponad 10melonów.zerdo pisze:Powiem szczerze że trochę się przeraziłem jak zobaczyłem koszt przykładowej np tokarki CNC. 68tyś zł to ogromna kasa.
Czy naprawdę ceny minimalne oscylują w tej okolicy??
Co się tyczy programowania to doświadczenie mógłbyś wykorzystać w tworzeniu programów parametrycznych. Mógłbyś zająć się obliczaniem modeli matematycznych dla krzywych i innych takich pierdółek których dziś się już w sumie nie robi. Kiedyś rysunek formy był opisany wzorami i trzeba było się nagłowić by zrobić program bo maszynki mało RAM-u miały. Dziś jest model 3D, jakiś CAM i to wystarczy. Kilka kliknięć i gotowe.
Chłopaki dobrze prawią że dobry programista to kluczem się musiał kiedyś namachać i wiórem palucha przeciąć. Bez jakiejkolwiek wiedzy z zakresu wytwarzania niczym się nie wyróżnisz. G-CODE na którym bez poprawki ruszy 80% maszyn jest do opanowania w maks miesiąc, a reszta to już indywidualne funkcje maszyny, bonusy od producenta w postaci nakładek z cyklami, camami i innymi duperelami.
Nie spotkałem jeszcze osoby co pracowała by tylko jako programista. Prawie zawsze ta osoba zajmowała się dobieraniem narzędzi, zleceniami ostrzenia, serwisem i ogólnie planowaniem procesu.
W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t