Witam.
Jestem w trakcie budowy frezarki cnc i mam z nią problem, a dokładnie z częścią elektroniczną. Konkretnie chodzi o pracę silników. W czasie pracy wszystkie trzy silniki sterowane z programu MACH 3 (opcja motor tuning) mocno drżą, szarpią, obracają się bardzo powoli, ich praca jest bardzo nieregularna, potrafią "przeskoczyć" kilka kroków. Po włączeniu zasilania syczą, piszczą. Były momenty że działały poprawnie.
Elementy sterowania:
Płyta główna SSK-MB
Sterownik silnika krokowego - SSK-B03 (4,2A, 50V, 1/128 kroku)
Silniki 3x FL24STH1830-006D (bipolarne, połączone równolegle, 3Nm,
4.2A)
Zasilacz własnej roboty (według MZ-01)
Transformator TST 300/016 2x30V 2x5A
Sprawdzone zostały napięcia z zasilacza (42V,12V,5V). Zamieniałem silniki miejscami, próbowałem podłączać w różnych konfiguracjach (równolegle, szeregowo), wymieniłem kabel lpt, sprawdzone wszystkie połączenia miedzy poszczególnymi elementami, ustawienia programu mach 3 według strony (http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... glowna.pdf). Brakuje mi już pomysłów, proszę o pomoc w uruchomieniu urządzenia.
Pozdrawiam.
Jeśli zamieściłem w złym dziale proszę o przeniesienie. Jeśli potrzeba więcej danych proszę pytać.
Nierówna praca silników krokowych frezarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ja mialem podobny problem z TurboCNC pod WINXP. Okazalo sie ze System "urywal" impulsy na LPT i silniki gubily kroki nawet z niskimi czestotliwosciami.
Jak odpalilem w czystym DOS idzie jak malina.....
Tka jak kolega powyzej powiedzial sprobuj wykluczyc system i odpal Macha na innym PC
Jak odpalilem w czystym DOS idzie jak malina.....
Tka jak kolega powyzej powiedzial sprobuj wykluczyc system i odpal Macha na innym PC
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<