krańcówki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Na krańcach osi. Należy zamontować je w taki sposób aby nie zostały uszkodzone podczas najazdu na nią elementów ruchomych. Czyli nie czołem do elementu tylko np gdzieś od dołu, no chyba że jest to odpowiednia krańcówka.
- Załączniki
-
- krancowka.jpg (26.53 KiB) Przejrzano 4081 razy
Ostatnio zmieniony 17 mar 2010, 22:52 przez Seemann, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Krańcówka to zwykły wyłącznik chwilowy. Ruchomy element maszyny najeżdżając na przycisk, hebelek (lub cokolwiek innego) po prostu rozłącza ten wyłącznik. Krańcówkę możesz sobie nawet zrobić sam z dwóch sprężystych blaszek. Krańcówki profesjonalne są przeważnie: hermetyczne, solidnie wykonane i precyzyjne (z atestami i stąd drogie). W myszce masz zwykle 3 mikrowłączniki, ale ja już bym odżałował te 0,8-1,5 zł na nowe. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
ja zakładam highly dwukierunkowe tak ze na maszynie sa wszystkie limity i homy na 3 krancówkach, na skrajniach montuje tylko zderzaki do najazdu krancówki, a zeby home zadzialał razem z limitem nalezy dopisać w ustawieniach bazowania emulacje dowolnej literki z klawiatury dla wszystkich homów,
przykładowo robie ref all home i osie x i y wrabały sie w limity a zetka wisi sobie jeszcze gdzies tam na nieokreslonej wysokosci, to wciskam sobie przypisana literkę np Q, przytrzymując wciskam reset i daje ref all home, teraz moje limity zamieniają sie w homy i nie wazne czy to krancówki czy guzik wysokosci narzędzia
a, krancówki podłączone jako NZ
przykładowo robie ref all home i osie x i y wrabały sie w limity a zetka wisi sobie jeszcze gdzies tam na nieokreslonej wysokosci, to wciskam sobie przypisana literkę np Q, przytrzymując wciskam reset i daje ref all home, teraz moje limity zamieniają sie w homy i nie wazne czy to krancówki czy guzik wysokosci narzędzia
a, krancówki podłączone jako NZ
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
bartuss1...
Zirytowała Cię ta rozmowa o krańcówkach ?
Poleciałeś takim slangiem, że komuś kto zaczyna ciężko się będzie zorientować czy go obrażasz, czy coś tłumaczysz
... a może tylko tak mi się wydaje
Na początek napisałbym raczej, że krańcówka to element zabezpieczający jakiś element przesuwny przed wysunięciem się poza pewną granicę, która sobie sami ustalamy. ( "my" czyli konstruktor urządzenia ). Położenie krańcówek nie musi być stałe.
W tym wypadku jest to zabezpieczenie przed dalszym działaniem napędów posuwu.
Wykonań takiego wyłącznika krańcowego może być bardzo wiele - od najprostszych mechanicznych wyłączników zrealizowanych na stykach po również niezbyt skomplikowane układy optoelektroniczne.
Krańcówki mają kilka istotnych parametrów, które należy wziąć pod uwagę.
W zależności od reszty układu elektrycznego/elektronicznego może być w nich ważny:
- prąd jaki mogą przełączyć
- czas/precyzja reakcji
- niezawodność (jakość, wytrzymałość).
Do tego etapu mamy chyba problem wyłączenia mechanicznego
Ale to nie koniec bo mogą, a może raczej powinny one brać udział w działaniu oprogramowania i tu następuje... np opis kolegi bartuss1, lub coś bardziej dostępnego dla początkujących.
Bardzo przepraszam, jeżeli tu nie ma początkujących i się tylko wygłupiłem, ale stwierdzenie :
czy mógłbym prosić o mały wykład na temat krańcówek? nic nie wiem na ten temat?
raczej świadczy o początkowym etapie poznawania.

Poleciałeś takim slangiem, że komuś kto zaczyna ciężko się będzie zorientować czy go obrażasz, czy coś tłumaczysz

Na początek napisałbym raczej, że krańcówka to element zabezpieczający jakiś element przesuwny przed wysunięciem się poza pewną granicę, która sobie sami ustalamy. ( "my" czyli konstruktor urządzenia ). Położenie krańcówek nie musi być stałe.
W tym wypadku jest to zabezpieczenie przed dalszym działaniem napędów posuwu.
Wykonań takiego wyłącznika krańcowego może być bardzo wiele - od najprostszych mechanicznych wyłączników zrealizowanych na stykach po również niezbyt skomplikowane układy optoelektroniczne.
Krańcówki mają kilka istotnych parametrów, które należy wziąć pod uwagę.
W zależności od reszty układu elektrycznego/elektronicznego może być w nich ważny:
- prąd jaki mogą przełączyć
- czas/precyzja reakcji
- niezawodność (jakość, wytrzymałość).
Do tego etapu mamy chyba problem wyłączenia mechanicznego
Ale to nie koniec bo mogą, a może raczej powinny one brać udział w działaniu oprogramowania i tu następuje... np opis kolegi bartuss1, lub coś bardziej dostępnego dla początkujących.
Bardzo przepraszam, jeżeli tu nie ma początkujących i się tylko wygłupiłem, ale stwierdzenie :
czy mógłbym prosić o mały wykład na temat krańcówek? nic nie wiem na ten temat?
raczej świadczy o początkowym etapie poznawania.
Pozdrawiam Mariusz
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Heli pisze:bartuss1...
Poleciałeś takim slangiem, że komuś kto zaczyna ciężko się będzie zorientować czy go obrażasz, czy coś tłumaczysz ... a może tylko tak mi się wydaje
na ten temat jest bardzo dużo na forum jak podłączyć , do których pinów itd, blablabla
a tak na marginesie to temat ten mógł być założony w zakładce o elektronice a nie o konstrukcjach metalowych maszyn.

poświęciłem 30s, w szukaj wpisałem krańcówki i cud znalazłem np. to:
https://www.cnc.info.pl/topics12/kranco ... %F1c%F3wki