Pytanie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
pytanie-ciąg dalszy
Prowadze mały zakład ślusarsko-mechaniczny i ostatnio zaczolem miec zapytania o obrobkę różnego rodzaju piast. Od około fi 30 do fi400mm.
Wiemy ze Mazak jest bardzo dobrym produktem lecz model który wstępnie wybrałem kosztuje około 400000PLNzł.
Pytanie dotyczy tego czy naprzykład nioe kupic jakiejs koreańskiej, chinskie lub niemieckiej produkcji np. HUNDAY; OKUMA; HEES itd.
Każda z wielu firm ma jakies wady i problemy natury sustemu, czy budowy a ja nie mam doswiadczenia.
Może tez jakąs alternatywą jest sprzęt urzywany a jeśli tak to jaki ???
I tu moje pytanie gdyz kompletnie nie znam tej swety a nie chce żałowac zakupu przez cały okres exploatacji....
Wiemy ze Mazak jest bardzo dobrym produktem lecz model który wstępnie wybrałem kosztuje około 400000PLNzł.
Pytanie dotyczy tego czy naprzykład nioe kupic jakiejs koreańskiej, chinskie lub niemieckiej produkcji np. HUNDAY; OKUMA; HEES itd.
Każda z wielu firm ma jakies wady i problemy natury sustemu, czy budowy a ja nie mam doswiadczenia.
Może tez jakąs alternatywą jest sprzęt urzywany a jeśli tak to jaki ???
I tu moje pytanie gdyz kompletnie nie znam tej swety a nie chce żałowac zakupu przez cały okres exploatacji....
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
-
A co myslicie o produkcie WEMAS ze sterowaniem Heidenhain i czy lepsze jest to czy FANUC...
[ Dodano: 2010-01-18, 23:12 ]
Dzięki z góry dla Tomaszkag1 za info o mazaku, tej informacji potrzebowalem.
W sieci jest tak dużo informacji ze idzie zgupieć wiec uważam tę stronke za skarbnice wiedz.
Pozdrawiam
Felix
[ Dodano: 2010-01-18, 23:20 ]
...a jeszcze na koniec chciałbym zapytać o produkt AVIA, moze któryś z kolegów miał do czynienia ze sprzętem tego typu
[ Dodano: 2010-01-18, 23:12 ]
Dzięki z góry dla Tomaszkag1 za info o mazaku, tej informacji potrzebowalem.
W sieci jest tak dużo informacji ze idzie zgupieć wiec uważam tę stronke za skarbnice wiedz.
Pozdrawiam
Felix

[ Dodano: 2010-01-18, 23:20 ]
...a jeszcze na koniec chciałbym zapytać o produkt AVIA, moze któryś z kolegów miał do czynienia ze sprzętem tego typu

-
- Kontakt:
Wemasa kiedyś oglądałem.. niby tam gdzie pracowały to sobie chwalili, no ale chwalic to każdy moze jak nie miał z inna maszyną do czynienia..
Avie mam w firmie - ale frezarke.. dosyć fajna maszynka nie powinieneś na nią narzekać..
Widze że kolega szuka..
Powiedz czy te twoje zlecenia to beda 10-100 szt czy 100-10000 szt.?
Aha i co do powyższego to "Ja" uważam, że Heidenhain jest lepszy od fanuca. - ale to tylko moja opinia.
Avie mam w firmie - ale frezarke.. dosyć fajna maszynka nie powinieneś na nią narzekać..
Widze że kolega szuka..
Powiedz czy te twoje zlecenia to beda 10-100 szt czy 100-10000 szt.?
Aha i co do powyższego to "Ja" uważam, że Heidenhain jest lepszy od fanuca. - ale to tylko moja opinia.
-
Witam!
Z tymi ilosciami na początku to jest róznie.
Na razie to jest okolo 200szt/miesiąc ale juz mam zapytania od kolegów z zaznajomionych firm "czy już kupilem bo sa jakies zlecenia.
Z materiałem też różnie, żeliwo, stal czarna troszkę inoxu(słyszałem że żeliwo mocno zabrudza sprzęt
)
A ogolnie to nie wiem wlasnie na co się zdecydować bo 400000PLNzł<MAZAK>, można wydać raz, dwa(kredyt lub leazing oczywiscie) a około 200000PŁNzł <WEMAS;AVIA itp> to przeciesz cała połowa.
Doswiadczenie mowi żeby wziąść Mazaka gdyż będzie to trzeci sprzęt CNC i do dziś żałuje że nie dołożyłem i nie wziołem leprzej firmy(Prasa krawędziowa DENER a TRUMF)
I tu moje wachanie w podjęciu decyzji ????
Z tymi ilosciami na początku to jest róznie.
Na razie to jest okolo 200szt/miesiąc ale juz mam zapytania od kolegów z zaznajomionych firm "czy już kupilem bo sa jakies zlecenia.
Z materiałem też różnie, żeliwo, stal czarna troszkę inoxu(słyszałem że żeliwo mocno zabrudza sprzęt

A ogolnie to nie wiem wlasnie na co się zdecydować bo 400000PLNzł<MAZAK>, można wydać raz, dwa(kredyt lub leazing oczywiscie) a około 200000PŁNzł <WEMAS;AVIA itp> to przeciesz cała połowa.
Doswiadczenie mowi żeby wziąść Mazaka gdyż będzie to trzeci sprzęt CNC i do dziś żałuje że nie dołożyłem i nie wziołem leprzej firmy(Prasa krawędziowa DENER a TRUMF)
I tu moje wachanie w podjęciu decyzji ????
-
- Kontakt:
Serio az taka duża różnica w cenie? Cos mi sie nie wydaje zeby tokarka z avii albo wemasa z uchwytem ok 250mm kosztowała 50tys euro..
Ja jak oglądałem swego czasu centra to co do czego wyszlo ok 25tys euro roznicy.. takze sprawdź dobrze.. a pozatym z tą prasą to sam sobie odpowiedziałeś..
Co do żeliwa to bardziej się maszyna syfi.. ale też do żeliwa można wziąć inne wyposażenie (transporter wiórów, płukanie osłon itp) i zawsze to trochę ograniczy wpływ żeliwa na zużycie maszyny.. ale to juz przy zakupie trzeba się zastanowić co się będzie robić i co się opłaca a co nie..
Życzę dobrej decyzji przy zakupie
Ja jak oglądałem swego czasu centra to co do czego wyszlo ok 25tys euro roznicy.. takze sprawdź dobrze.. a pozatym z tą prasą to sam sobie odpowiedziałeś..
Co do żeliwa to bardziej się maszyna syfi.. ale też do żeliwa można wziąć inne wyposażenie (transporter wiórów, płukanie osłon itp) i zawsze to trochę ograniczy wpływ żeliwa na zużycie maszyny.. ale to juz przy zakupie trzeba się zastanowić co się będzie robić i co się opłaca a co nie..
Życzę dobrej decyzji przy zakupie
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Mam w firmie kilka mazaków: frezarek i tokarek. Powiem tak im starsza maszyna tej firmy tym lepsza, tj bardziej niezawodna, lepiej wykonana, dopracowana, z lepszych materiałów itp. Wydaje mi się że kilkunastoletnie tokarki niezawodnością i jakością (nie wspominając o programowaniu w matrixie) znacznie wyprzedzały konkurencyjny sprzęt np niemiecki. Ale ze współczesnymi obrabiarkami już tak dobrze nie jest, nie różnią się od konkurencji : zdarzają się jakieś niedoróbki, czasami przyjeżdża serwis a i jeśli chodzi o programowanie to matrix nie wyróżnia się zbytnio.
Myślę że spadek jakości tych maszyn wiąże się -między innymi- z faktu że nowe maszyny (bynajmniej te które są u nas) są produkcji europejskiej-angielskiej a stare są made in Japan
Także nie wiem czy warto przepłacać za te obrabiarki - 12 lat temu warto było.
Mam też doświadczenie z obrabiarkami haas ale to tak jakby porównywać malucha (haas) z golfem3 lub 4 (mazak). Chyba tu nie warto oszczędzać
Myślę że spadek jakości tych maszyn wiąże się -między innymi- z faktu że nowe maszyny (bynajmniej te które są u nas) są produkcji europejskiej-angielskiej a stare są made in Japan
Także nie wiem czy warto przepłacać za te obrabiarki - 12 lat temu warto było.
Mam też doświadczenie z obrabiarkami haas ale to tak jakby porównywać malucha (haas) z golfem3 lub 4 (mazak). Chyba tu nie warto oszczędzać
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Pytanie jeszcze czy ta obrobka bedzie ciezka czy w miare lekka? Czy sa to duze dokladnosci i wysokie klasy powierzchni?
Co oczekujesz od maszyny wycisnac?
Jesli chcesz sztywna maszyne, naprawde potrafiaca wiele zaoferowac, to nie oszukujmy sie, za 200 000pln nie kupisz nic co sie nada do sensownej obrobki detali o srednicy fi400mm.
400 000 - troche malo ale juz blizej celu, tylko pytanie nadal co oczekujesz od maszyny, jakiej ciezkiej obrobki, jakich klas powierzchni?
Wszyscy pisza Mazak, Haas itd, moze okaze sie ze tobie inna maszyna w zupelnosci wystarczy i nawet te 200 nie bedzie trzeba.
darek
Co oczekujesz od maszyny wycisnac?
Jesli chcesz sztywna maszyne, naprawde potrafiaca wiele zaoferowac, to nie oszukujmy sie, za 200 000pln nie kupisz nic co sie nada do sensownej obrobki detali o srednicy fi400mm.
400 000 - troche malo ale juz blizej celu, tylko pytanie nadal co oczekujesz od maszyny, jakiej ciezkiej obrobki, jakich klas powierzchni?
Wszyscy pisza Mazak, Haas itd, moze okaze sie ze tobie inna maszyna w zupelnosci wystarczy i nawet te 200 nie bedzie trzeba.
darek