Czujnik
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Czujnik
Witam.
Może macie jakiś pomysł, na pomiar nacisku w zakresie od 0 do około 50 kg z dokładnością powiedzmy do 10g (może być 100g).
Nacisk zmieniający się szybko w czasie ale wystarczy powiedzmy 25 do 50 pomiarów na sekundę.
Jakich czujników użyć ?
Myślałem o potencjometrze, ale dokładność pewnie byłaby niezbyt duża a i powtarzalność pomiarów stawiała by wiele do życzenia - potencjometr + sprężyna która by się odkształcała niestety.
Więc może wiecie coś o tego typu czujnikach?
Może macie jakiś pomysł, na pomiar nacisku w zakresie od 0 do około 50 kg z dokładnością powiedzmy do 10g (może być 100g).
Nacisk zmieniający się szybko w czasie ale wystarczy powiedzmy 25 do 50 pomiarów na sekundę.
Jakich czujników użyć ?
Myślałem o potencjometrze, ale dokładność pewnie byłaby niezbyt duża a i powtarzalność pomiarów stawiała by wiele do życzenia - potencjometr + sprężyna która by się odkształcała niestety.
Więc może wiecie coś o tego typu czujnikach?
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Sygnał wyjściowy nie gra tu roli, może być zarówno analogowy jak i cyfrowy, to już kwestja przetworzenia, oby był jasno zdefiniowany, tak by mógł to przetważać procesor.
Co do kasy, no cóż, im taniej tym lepiej, ale jestem realistą.
Czekam na propozycje.
PS ma to służyć do pomiaru siły wytwarzanej przez silnik rakietowy oraz analizie jego pracy w czasie.[podczas prób stacjonarnych]
Co do kasy, no cóż, im taniej tym lepiej, ale jestem realistą.
Czekam na propozycje.
PS ma to służyć do pomiaru siły wytwarzanej przez silnik rakietowy oraz analizie jego pracy w czasie.[podczas prób stacjonarnych]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
no ja zautomatyki pamientam że takie prezduktory były stosowane do większych nacisków ale mozę sie myle ...
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos