Witam
Chciałbym sie dowiedzieć w jaki sposób utwierdzić ( bez możliwości obrotu ) wałek w otworze.
Jakich wiązań należy użyć aby zablokować obrót wałka.
Pozdrawiam
P Grzes
Problem z prostym utwierdzeniem
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
w jakim metalu ma być zamontowany wałek ja robiłem to w aluminium i rozwiązałem ten problem w następujący sposób miałem osadzić wałek fi20 w otworach więć otwory zrobiłem nieco mniejsze od wałka następnie elementy z otworami podgrzałem przez co elementy uległy rozszezeniu w otwory wcisnołem wałek po czym wszwystko wystudziłem elementy się skurczyły i zacisneły na wałku.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Gdzie mam szukac wiazania "zablokuj" i jakie mam wskazać powierzchnie lub krawędzie.

Opisując jeszcze raz problem
Chodzi o to aby umiescic walec w otworze z pomoca wiązań ( albo w inny sposób ) tak aby zablokować jego obrót względem własnej osi (osi walca i osi otworu). Jak bede obracał blache walec ma sie także obracać i odwrotnie jak bede obracał walec ma obracać sie blacha. Mają to być dwa oddzielne elementy, np. zespawanie ze sobą.
PG

Opisując jeszcze raz problem
Chodzi o to aby umiescic walec w otworze z pomoca wiązań ( albo w inny sposób ) tak aby zablokować jego obrót względem własnej osi (osi walca i osi otworu). Jak bede obracał blache walec ma sie także obracać i odwrotnie jak bede obracał walec ma obracać sie blacha. Mają to być dwa oddzielne elementy, np. zespawanie ze sobą.
PG