tuleja
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
tuleja
Witam, mam do Was pytanie. Zacząłem robić projekt dot. tuleji jak na zdjęciu. I niestety mam pewien problem - dobór półfabrykatu. Tuleja ma być obrabiana na tokarce strowanej numerycznie, produkcja seryjna. Początkowo jako półfabrykat zastosowałem pręt walcowany, jednak prof kategorycznie stwierdził, że to jest źle.. Podejrzewam, że chodzi o zbyt duże straty materiałowe. Jak myślicie, lepiej zastosować tu odkuwkę, a może jescze coś innego? czy można całość wykonać na jednej obrabiarce? docelowo mam wykonać symulację obróbki w edgecam-ie. Pewnie dla wiekszości z Was pytanie będzie banalne, ja niestety jestety nie miałem wcześniej do czynienia z takimi zagadnieniami. Dzieki za podpowiedzi!

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 1
\creck pisze:Dzięki za odpowiedzi. Zastosuję chyba tą rurę grubościenną, choć szukałem trochę w internecie producentów i okazuje się, że najczęściej grubość rury wynosi max 16mm.. Jako materiał przyjąłem stal konstrukcyjną S235JR (dawna St3S). Nie ma potrzeby obróbki cieplnej
Taka rura jest droższa od pełnego pręta, wiec się nie opłaca . Taniej jest to wywiercić.