Leoo pisze:Fotka bardzo ładna, widać, że Kolega ma dobry sprzęt ale trzeba użyć większej wartości przesłony, by błębia ostrości miała więcej niż 10mm.
Dobrze byłoby pochwalić się maszyną.
Generalnie przyczyny podobnych sytuacji wynikają ze sztywności konstrukcji, która w mniejszym lub większym stopniu poddaje się siłom obróbki. Nie bez znaczenia jest sposób frezowania: współbieżnie/przeciwbieżnie.
Witam ponownie, fotka robiona była na szybko z ręki, a w pomieszczeniu ciemno i dużo pyłu, tak więc szybciutko ostrzyłem tylko na tym uskoku u uciekałem z moim "lusterkiem" bu nie zapylić matrycy

. Jutro zrobię porządne foteczki maszyny (oparta na silniku frezerskim METABO FME 737) i się nią pochwalę.
Jeżeli chodzi o frez to idzie od współbieżnie, jeżeli chodzi o sztywność to myślę ze też jest ok a poza tym zbieranie 1mm w MDF jakoś za bardzo nie powinno nadwyrężać konstrukcji (tak myślę)
[ Dodano: 2009-09-14, 17:46 ]
morswin pisze:Czy po przejsciu jedej lini frez jest podnoszony? Jezeli tak to prawdopodobnie spowodowane to jest luzami w osi Z a dokladniej luzem na srubie napedowej.
Nie frez nie jest podnoszony.