Witam
Jak i czy mogę zakręcić żeby z tej duszy nie leciało chłodziwo. Maszyna haas vf-2 2017.
Wyłączenie dyszy
Haas vf2
-
ppacak
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 4
Re: Wyłączenie dyszy
Z tyłu w miejscu na zdjęciu mam chłodziwo. Również za maszyna po jakimś czasie jak frezuje tworzy się spora kałuża. Nie wiem skąd ten wyciek. Myślałem że może przez osłonę gdzieś przecieka dlatego chciałem to wyłączyć. Tak żeby wg chłodziwo tam nie płynęło, do tej dyszy. Ale wyciek może być gdzieś indziej.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Masz zamuloną maszynę.
Zwykle najwięcej syfu gromadzi się tu:

Musisz tam dokładnie wyczyścić , na dole też.
Sugeruję zdjąć również osłonę od przodu maszyny.
Z tyłu do zbiornika jest skierowana cienka rurka aluminiowa , którą odpływa nadmiar chłodziwa.
Ona pewnie też jest zatkana i trzeba w nią od czasu do czasu dmuchnąć sprężone powietrze z pistoletu.
Haas ma taką przypadłość .
Po jakimś czasie jak się nie robi w tym miejscu porządku to prędzej czy później cieknie .
Mariusz.
Zwykle najwięcej syfu gromadzi się tu:

Musisz tam dokładnie wyczyścić , na dole też.
Sugeruję zdjąć również osłonę od przodu maszyny.
Z tyłu do zbiornika jest skierowana cienka rurka aluminiowa , którą odpływa nadmiar chłodziwa.
Ona pewnie też jest zatkana i trzeba w nią od czasu do czasu dmuchnąć sprężone powietrze z pistoletu.
Haas ma taką przypadłość .
Po jakimś czasie jak się nie robi w tym miejscu porządku to prędzej czy później cieknie .
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
ppacak
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 4
Dzięki za rady. Właśnie rano się temu przyjeżdżałem i "odkryłem" że ta rurka może służyć do odprowadzania tego chłodziwa. Od dzisiaj będę miał to na uwadze. Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam.