gwinty na cnc
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
gwinty na cnc
jak zrobić gwint czterowchodowy w masterkamie 9.1 skok zwoju 32. Długość zwoju około 0.25 obwodu.Mam go zrobić nożem kształtowym. Mam programy na gwint wewnętrzny ale nie chce mi przyjąć ułamkowego L Z góry dziękuje za pomoc
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: gwinty na cnc
Witamwojtas80 pisze:jak zrobić gwint czterowchodowy w masterkamie 9.1 skok zwoju 32. Długość zwoju około 0.25 obwodu.Mam go zrobić nożem kształtowym. Mam programy na gwint wewnętrzny ale nie chce mi przyjąć ułamkowego L Z góry dziękuje za pomoc
Niestety nie znam mastercama, ale podobne rzeczy robiłem bezpośrednio na maszynie ( sterowanie sinumeryk 810D z manual turn ) jest tam podprogram do nacinania gwintów. A jak - podzieliłem to na cztery odrębne gwinty, zaczynałem każdy kolejny wchód (zwój) nacinać przesunięty o wartość 1/4 skoku, w twoim przypadku było by to 8 mm. pierwszy gwint (cykl) początek powiedzmy 1mm przed materiałem, następny cykl gwintowania 9 mm przed materiałem itd. Oczywiście jest to wykonalne pod warunkiem że jest to gwint przelotowy i masz miejsce by się zmieścić z nożem przed materiałem

pozdrawiam benno