Problem z doborem materiału i obróbki cieplnej

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
xiau
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Problem z doborem materiału i obróbki cieplnej

Post napisał: xiau » 28 mar 2009, 18:04

mam dobrać materiał i odpowiednią obróbkę cieplną do niego tak aby uwydatnił szczególny wpływ na własności materiału (nawet jeśli są niepożądane- kształt), dopiero się uczę i nie mam tak dużej wiedzy, dziękuje za pomoc!!!!!

Tagi:

jaruone
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Re: Problem z doborem materiału i obróbki cieplnej

Post napisał: jaruone » 28 mar 2009, 18:17

xiau pisze:mam dobrać materiał i odpowiednią obróbkę cieplną do niego tak aby uwydatnił szczególny wpływ na własności materiału (nawet jeśli są niepożądane- kształt), dopiero się uczę i nie mam tak dużej wiedzy, dziękuje za pomoc!!!!!
podejrzewam, że jest to Ci potrzebne do jakiejś pracy zaliczeniowej / referatu??
materiałoznawstwo miałem kilka lat temu i raczej materiałów dydaktycznych nie znajdę, aczkolwiek na tej stronie masz kilka wykładów, może coś Ci się przyda:

Kod: Zaznacz cały

http://www.jaswal.ps.pl/

http://chomikuj.pl/mylam/E-book/Nauki+*c5*9acis*c5*82e/Materia*c5*82oznawstwo
a tu masz postrach wszystkich studentów,którzy musieli kiedykolwiek walczyć z tym przedmiotem - ciężka (dosłownie i w przenośni :lol: ) książka p. Dobrzańskiego (540 mb :shock: )

http://uploadbox.com/files/rQNnFah1e2
jakbys chciał inne linki to google i dobrzański + materiałoznawstwo ;)

Autor tematu
xiau

Post napisał: xiau » 28 mar 2009, 18:26

bardzo dziękuję!!! Ja szukam konkretnej stali i konkretnej obróbki cieplnej a z profesorem wyżej wspomnianym miałem się okazję spotkać osobiście i nie tylko w książce :) chce tylko żeby ktoś nasuną mi pomysł co mogę zrobić a ja już poszperam w bibliotece o tym :)

jaruone

Post napisał: jaruone » 28 mar 2009, 20:26

xiau pisze:bardzo dziękuję!!! Ja szukam konkretnej stali i konkretnej obróbki cieplnej a z profesorem wyżej wspomnianym miałem się okazję spotkać osobiście i nie tylko w książce :) chce tylko żeby ktoś nasuną mi pomysł co mogę zrobić a ja już poszperam w bibliotece o tym :)
rozumiem ;) myślałem, że szukasz jakichkolwiek materiałów. choć pewnie w książce znajdują się jakieś przykłady

Awatar użytkownika

bujaka
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bujaka » 02 kwie 2009, 00:20

Ja polecałbym stale szybkotnące bo ich obróbka cieplna jest ciekawa, dodatkowo dochodzi w nich wpływ wcześniejszej przeróbki plastycznej kształtującej mikrostrukturę tzn. węgliki powinny być odpowiednio dyspersyjne i odpowiednio rozmieszczone w osnowie bo potem chociaż obróbka cieplna będzie dobrze wykonana to właśnie mikrostruktura przed nią, może dać różne negatywne skutki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”