Odpowietrzanie żywicy metoda hałupnicza.
Trójnik 2 zawory i duża strzykawka.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Odpowietrzanie żywicy metoda hałupnicza.
Czy ktoś kiedyś widział lub próbował odpowietrzać małe porcje żywicy maksymalnie 100-150gram za pomocą ustrojstwa skonstruowanego z:
trójnika, 2 zaworów, pojemnika i strzykawki.
Zamysł jest taki że między pojemnikiem a strzykawką mam trójnik z którego jeden koniec jest podłączony do strzykawki drugi do pojemnika trzeci na bok. Zamykam zawór na bok wyciągam dużą strzykawką powietrze następnie zamykam zawór do pojemnika otwieram ten boczny i wyciskam powietrze poza układ. I tak ile da radę strzykawka.
Wiem że podciśnienie uzyskane w taki sposób raczej będzie niskie a przy takich ilościach i np wibrowaniu pojemnika wydaje mi się że może to pomóc. Czy jest ktoś w stanie z doświadczenia określić rezultaty jakie można uzyskać w ten sposób?
trójnika, 2 zaworów, pojemnika i strzykawki.
Zamysł jest taki że między pojemnikiem a strzykawką mam trójnik z którego jeden koniec jest podłączony do strzykawki drugi do pojemnika trzeci na bok. Zamykam zawór na bok wyciągam dużą strzykawką powietrze następnie zamykam zawór do pojemnika otwieram ten boczny i wyciskam powietrze poza układ. I tak ile da radę strzykawka.
Wiem że podciśnienie uzyskane w taki sposób raczej będzie niskie a przy takich ilościach i np wibrowaniu pojemnika wydaje mi się że może to pomóc. Czy jest ktoś w stanie z doświadczenia określić rezultaty jakie można uzyskać w ten sposób?
-
Re: Odpowietrzanie żywicy metoda hałupnicza.
Pracuję w drewnie. Wypełnianie ubytków i zalewanie wzorów po frezarce. Głębokość nie większa niż 15mm. Jestem całkowicie nowy. Teraz mam jakąś Techniplast i dopiero dzisiaj ją testowałem. Wcześniej miałem jakąś E652 i w ciepły dzień przy 15mm grubości tak mi zbąblowała że miałem gąbkę zamiast odlewu ;/
Jak masz jakieś porady to z chęcią wysłucham
Jak masz jakieś porady to z chęcią wysłucham
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Ona jest dobra 
Tylko na drewno dajesz najpierw cienko żeby wsiąkła do środka i ledwo było ją widać.
Bąble masz z porów drewna.
Żeby ich się pozbyć to trzeba do komory ciśnieniowej włożyć odlew. Tylko będą większe ubytki na żywicy bo wsiąknie.

Tylko na drewno dajesz najpierw cienko żeby wsiąkła do środka i ledwo było ją widać.
Bąble masz z porów drewna.
Żeby ich się pozbyć to trzeba do komory ciśnieniowej włożyć odlew. Tylko będą większe ubytki na żywicy bo wsiąknie.
-
No właśnie czyli komora będzie potrzebna. U chińczyków koszt 600-650zł. A konstrukcja o której ja napisałem zmieści się w 30zł tylko pytanie ile podciśnienia można wygenerować dużą strzykawką i jak długo trzeba będzie pompować i czy w ogóle to coś da. Ta Techniplast dzisiaj zrobiłem porcję 150 gram na mały napis podgrzałem ją delikatnie tak do 40* ostukałem pojemnik wlałem z naddatkiem i w teorii wszystko wygląda dobrze po godzinie.
-
- Posty w temacie: 2
Dlaczego chcesz rzeźbić w gównie, kiedy pompę próżniową łopatkową kupisz od 250 PLN, a zestaw z naczyniem ciśnieniowym od 500 PLN?
Dodane 3 minuty 58 sekundy:
To tak nie działa.
Żeby nasycić drewno żywicą trzeba komorę odpompować a następnie wpuścić do niej powietrze (to przy założeniu, że drewno jest całkowicie zanurzone w żywicy).
Jeśli zostawisz komorę odpompowaną do czasu zastygnięcia żywicy, to nie będzie siły wpychającej ją w pory drewna.
-
tuxcnc pisze:Dlaczego chcesz rzeźbić w gównie, kiedy pompę próżniową łopatkową kupisz od 250 PLN, a zestaw z naczyniem ciśnieniowym od 500 PLN?
Odpowiedź jest bardzo prosta. Skoro nie znam jeszcze rynku i dopiero wprowadzam takie rzeczy do swojej oferty nie chcę zbędzie wydawać nawet 500zł. To ma być rozwiązanie chwilowe na miesiąc lub dwa. Jak rzeczy z żywicą mi się przyjmą zamówię cały zestaw.
tuxcnc pisze:Żeby nasycić drewno żywicą trzeba komorę odpompować a następnie wpuścić do niej powietrze (to przy założeniu, że drewno jest całkowicie zanurzone w żywicy).
Jeśli zostawisz komorę odpompowaną do czasu zastygnięcia żywicy, to nie będzie siły wpychającej ją w pory drewna.
Nie stabilizuję drewna żywicą tyko na CNC rzeźbię rowki od 3 do 15mm głębokie i je zalewam. Robię w jesionie i wiązie i nie zauważyłem żeby powietrze pojawiało się od drewna a raczej konsekwencja mieszania żywicy.
Przy zalewaniu robię obwódkę z kleju żeby móc wlać około 1mm ponad stan. Wcześniejsza żywica mocno wsiąkała w drewno ta dzisiejsza nie wsiąkła praktycznie wcale.
Teraz znalazłem w internecie poradę żeby rozrabiać żywicę w dużej strzykawce i zatykając wylot tworzyć podciśnienie i to ma wystarczać na start. Tylko takie rozwiązanie mocno ograniczna maksymalną ilość żywicy na raz. A robienie na raty uniemożliwia uzyskanie tego samego koloru.
-
- Posty w temacie: 2
Pompę próżniową można kupić za 60 zł. Oczywiście małą, ale nadającą się do tego zastosowania:
https://pl.aliexpress.com/item/1005008690857430.html
Mam taką (z wyglądu identyczna, ale kupowałem lata temu więc może to minimalnie inny model), i jest całkiem wydajna. Na pewno będzie pompowała o wiele szybciej niż strzykawka.
https://pl.aliexpress.com/item/1005008690857430.html
Mam taką (z wyglądu identyczna, ale kupowałem lata temu więc może to minimalnie inny model), i jest całkiem wydajna. Na pewno będzie pompowała o wiele szybciej niż strzykawka.