Uchwyt tokarski
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Uchwyt tokarski
Witam. Robie porządki i nie wiem co zrobić z tym uchwytem. Nie wiem czy jest sprawny, bo nie mam jak sprawdzić. W okolicy jest mały warsztat, ale nie mają takich tokarek. Jest coś warty, czy od razu na złom ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Uchwyt tokarski
Jeśli się kręci to na pewno jest wart ze 2-3 stówki w takim stanie. A jak markowy to i 2000. Ale to musi się ktoś z wiedzą wypowiedzieć.
Kiedyś kupiłem taki duży stary uchwyt tylko po to aby montować w nim wałki np na frezarce. Czasami używa się takich uchwytów na podzielnicy jako uchwyt. Za owe 2-3 stówki to wiele osób przytuli taki sprzęcik.
Kiedyś kupiłem taki duży stary uchwyt tylko po to aby montować w nim wałki np na frezarce. Czasami używa się takich uchwytów na podzielnicy jako uchwyt. Za owe 2-3 stówki to wiele osób przytuli taki sprzęcik.
-
A ile może być warta używka ? Domyślam się, że uchwyt dostosowany jest do konkretnych tokarek.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Uchwyt pasuje do różnych tokarek. Istotna jest końcówka wrzeciona, musi pasować.
Nie wiem ile jest wart. Całkiem z grubsza to od 500 do 1500 pln. Zależy czy ktoś mocno potrzebuje
Nie wiem ile jest wart. Całkiem z grubsza to od 500 do 1500 pln. Zależy czy ktoś mocno potrzebuje

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam
generalnie są ze 3 standardy mocowania uchwytu do wrzeciona
ale w tym wypadku ważniejsze jest żeby pasowały wymiary od tulei zaciągającej
a nie ma tam znaczka producenta i symbolu ?
pozdrawiam
generalnie są ze 3 standardy mocowania uchwytu do wrzeciona
ale w tym wypadku ważniejsze jest żeby pasowały wymiary od tulei zaciągającej
a nie ma tam znaczka producenta i symbolu ?
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nie słuchaj wypisywanych tu bzdur.
Towar jest warty tyle, ile ktoś jest gotowy za niego zapłacić.
Opowiem Ci pewną historię.
Otóż kiedyś kupiłem laser CO2 40W, taki do robienia pieczątek, z oprogramowaniem do robienia pieczątek i sterownikiem do robienia pieczątek. Ponieważ nie zamierzałem robić pieczątek, więc natychmiast wymieniłem sterownik na inny. Ten oryginalny sterownik oraz dołączone oprogramowanie ze sprzętowym kluczem nie były mi potrzebne, więc wystawiłem je na Allegro. Ponieważ nie zależało mi na oddaniu tego komukolwiek za cokolwiek, to wystawiłem cenę dość wysoką, ale w granicach rzeczywistej wartości nowego towaru. Przez ponad rok nikt się nawet nie zapytał "dlaczego tak drogo", aż się trafił klient, którego interesowało wyłącznie czy sterownik na pewno jest sprawny... Nie wiem, bo nie pytałem, ale pewnie miał awarię i nie mógł zarabiać na robieniu pieczątek...
Tak samo jest z twoim uchwytem.
Dobrą cenę zapłaci Ci tylko ktoś, komu nie tylko będzie to pasowało do posiadanej maszyny, ale też będzie miał pomysł jak na tym zarobić...
Teraz musisz podjąć decyzję, czy chcesz szukać dobrego klienta, czy oddać to szybka, ale za pięć PLN/kg...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Przeciwnie. Do ciągadła wkręca się adapter który łatwo samodzielnie wykonać. Natomiast typów i i rozmiarów zakończenia wrzeciona jest sporo.
-
Uchwyt marki Bison. Grawer jest ledwo widoczny. Znalazłem w internecie taki sam uchwyt z takimi oznaczeniami.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Uchwyt Bison 315 ze starym oznaczeniem oraz bez szczęk. Wystawiony prawie miesiąc temu. https://www.olx.pl/d/oferta/uchwyt-hydr ... ThQ1y.html Myślę, że kolega Lepi ma rację co do ceny, ale górnej jego granicy raczej nie dostaniesz. Na cenę bardzo duży wpływ ma stan uchwytu. Na podstawie Twoich zdjęć trudno jest to ocenić. Do wrzeciona uchwyt w większości przypadków można dopasować odpowiednią tarczą (zabierakiem) a do cięgna adapterem.