Wrzeciono Mk4 WMW
Nietypowa końcówka wrzeciona
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Wrzeciono Mk4 WMW
Witam, posiadam dość starą frezarkę WMW niestety bez oznaczenia modelu. Posiada ona stożek wrzeciona Morse 4 jedna mocno nietypowy. Otóż na końcu wrzeciona jest "zamek" który uniemożliwia wsunięcie do końca ogólnodostępnych trzpieni oraz frezów z stożkiem Mk4 jeśli średnica jest większa niż średnica stożka. Czy takie trzpienie mają konkretną nazwę lub ewentualnie czy ktoś spotkał się z takim czymś? Jak to jest rozwiązane w polskich maszynach? Początkowo myślałem o stoczeniu tej części. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Wrzeciono Mk4 WMW
Stocz ten zabierak i po problemie, takie fikuśne trzpienie jeśli w ogóle są dostępne to kosztują pewnie sporo bo są nietypowe.
W polskich frezarkach niema żadnego zabieraka, jest po prostu stożek zaciągany szpilką.
3Altair33 pisze:ak to jest rozwiązane w polskich maszynach?
W polskich frezarkach niema żadnego zabieraka, jest po prostu stożek zaciągany szpilką.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Było to często stosowane rozwiązanie dla większych frezarek ze stożkiem Morse'a. Ja mam frezarkę węgierską i tam też jest taki zabierak.rc36 pisze: ↑19 gru 2024, 18:07Stocz ten zabierak i po problemie, takie fikuśne trzpienie jeśli w ogóle są dostępne to kosztują pewnie sporo bo są nietypowe.3Altair33 pisze:ak to jest rozwiązane w polskich maszynach?
Trzpienie frezarskie Morse'a do głowic zwykle mają taki zabierak. Przykład: https://www.e-darmet.pl/trzpien-frezars ... 30-id-7936. Jak kupiłem oprawkę na tulejki ER gdzie tego nie było to po prostu na frezarce zrobiłem dwie płaszczyzny jako zabierak. oprawka musi być wtedy dłuższa.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Widziałem co najmniej kilka frezarek ze stożkiem mk4 i nikt nie płakał że mu się ślizga stożek we wrzecionie, ten zabierak to tylko utrudnienie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Może i tak. Mi to nie przeszkadza. Frezarka ma pewnie grubo ponad 30 lat i do tej pory przetrwało rozwiązanie fabryczne, więc po co to niszczyć, skoro niewielkim kosztem (lub niewielkim nakładem pracy) można mieć pasujące trzpienie.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Dziękuję za odpowiedzi. Generalnie potrzebowałem utwierdzenia w tym żeby jednak stoczyć czoło. Ewentualnie do takiego momentu kiedy jeszcze zostanie coś zabieraka ale nie będzie on przeszkadzał. Przeszukując internet zauważyłem, że niektóre rosyjskie np. 6p82 w głowicy dwuskrętnej posiadają również takie rozwiązanie.