Programowanie kilku detali
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Programowanie kilku detali
Mam trzy takie same sztuki, jest w stanie przy pomocy kołków i docisków mocowac je za każdym razem w tym samym miejscu na stole, idzie ten sam program. Jak zapisać trzy różne zera detalu? ustawiam pierwsze zero detalu i rozumiem, że musze je zapisać przed puszczeniem programu, i później z kolejnymi, czy tak?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Programowanie kilku detali
To zależy, czy chcesz te trzy detale obrabiać jednym programem, czy jeden detal jednym programem, ale w różnych położeniach.j22 pisze: ↑15 sie 2024, 11:25Mam trzy takie same sztuki, jest w stanie przy pomocy kołków i docisków mocowac je za każdym razem w tym samym miejscu na stole, idzie ten sam program. Jak zapisać trzy różne zera detalu? ustawiam pierwsze zero detalu i rozumiem, że musze je zapisać przed puszczeniem programu, i później z kolejnymi, czy tak?
W pierwszym przypadku są g-kody które pozwalają przesunąć punkt zerowy, umożliwia to umieszczenie w jednym programie kilku identycznych bloków, które będą wykonywane w różnych miejscach stołu.
W drugim przypadku łatwiej jest użyć G54-G59.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
ten drugi przypadek, już się nawet wziąłem do zapisywania tych trzech zer, jest ciężko ale rozkminię, widzę że duże znaczenie odgrywa przycisk TO GO
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Nie wiem do czego jest ten przycisk, widocznie nie jest potrzebny 
Zapisujesz trzy bazy i wywołujesz je w g-code przed wywołaniem podprogramu. Prosto, szybko, przejrzyście

Zapisujesz trzy bazy i wywołujesz je w g-code przed wywołaniem podprogramu. Prosto, szybko, przejrzyście

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zawsze możesz w programie używać baz G55 i wyższych a na końcu programu wracać do G54 i wtedy nawet jak coś naknocisz, nie będzie to miało wpływu na działanie programu.