utworzenie powierzchni
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
utworzenie powierzchni
Witam serdecznie
Chciałbym się dowiedzieć a inaczej to ujmując prosić o pomoc , potrzebuję utworzyć górną powierzchnię w modelu . Nie będę ukrywał nigdy tego nie robiłem wiec kolejnym krokiem będzie nauka czegoś nowego, czy obecni tu fachowcy byli by życzliwi aby pomóc ??. Podpinam fotki ale mogę też podesłać pliki stp.
Chciałbym się dowiedzieć a inaczej to ujmując prosić o pomoc , potrzebuję utworzyć górną powierzchnię w modelu . Nie będę ukrywał nigdy tego nie robiłem wiec kolejnym krokiem będzie nauka czegoś nowego, czy obecni tu fachowcy byli by życzliwi aby pomóc ??. Podpinam fotki ale mogę też podesłać pliki stp.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
-
Re: utworzenie powierzchni
ok, hmm... ma powstać z tego maskownica do auta , teraz patrząc od góry mamy prześwit a chciałbym na górnej części modelu zrobić wypełnienie i w wypełnieniu wyciąć plaster miodu
- Załączniki
-
- maskownica.jpg (15.13 KiB) Przejrzano 1329 razy
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
W menu "powierzchnie" jest opcja "ograniczona" zaznacz sobie krawędzie które Ciebie interesują, następnie tak utworzonej powierzchni można nadać grubość poleceniem "Pogrubienie". Narysowanie szkicu plastra miodu i utworzenie wycięcia już pewnie ogarniesz. Jak coś to pisz.
-
Hej Lenta zrobiłem powierzchnie jakoś wyszła (D1)
, ale jak wychodzę z części par do złożenia to powierzchnia znika (d2). A z pogrubienia wychodzi cos takiego

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Powierzchni domyślnie nie widać w środowisku złożenia można je włączyć wybierając "pokaż/ukryj komponent" naciskając prawym klawiszem myszki na konkretną część w drzewku. Co do pogrubienia to spróbuj ukryć tymczasowo bryłę - będzie lepiej widać krawędzie powierzchni, rozciągnij powierzchnie o parę mm i spróbuj raz jeszcze. Oprogramowanie czasami nie radzi sobie z dziwnymi bryłami ale najczęściej wynika to z ich wadliwej geometrii. Jakbyś dalej miał z tym problem podeślij jakiś kontakt na priva.
-
Witam
wielki pozytyw dla tego użytkownika , pewne osoby mogą się od niego uczyć jak zrozumieć i pomagać . Jeszcze raz dziękuję
wielki pozytyw dla tego użytkownika , pewne osoby mogą się od niego uczyć jak zrozumieć i pomagać . Jeszcze raz dziękuję