Obróbka Trochoidalna (Stały kąt opasania)

Parametry

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Godlike
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Obróbka Trochoidalna (Stały kąt opasania)

Post napisał: Godlike » 14 kwie 2023, 09:03

Witam , od kilku dni interesuje się obróbką Trochoidalną albo z stałym kątem opasania ale mam problem z doborem parametrów ,używam frezów głównie z firmy Holex ,Garant ,byłby ktoś w stanie rozpisać jakiś przykład jak prawidłowo dobierać parametry pod ten typ obróbki ??
Wcześniej nie potrzebowałem takiej obróbki robiłem raczej proste rzeczy ,ale tez oglądając filmy na Youtube o tematyce obróbki skrawaniem zauważyłem ze ten rodzaj obróbki to wręcz już podstawa ;) a że coraz ciekawsze roboty od niedawna zaczynam wykonywać więc przydało by się poprawić i przyśpieszyć obróbkę ,będe wdzięczny za pomoc i za wyprowadzenie mnie nie ukrywam trochę z średniowiecza ;)

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Obróbka Trochoidalna (Stały kąt opasania)

Post napisał: JacekBelof » 14 kwie 2023, 09:48

Generalnie, jak przy każdym rodzaju obróbki - wychodzisz od parametrów producenta i "odejmujesz punkty" za sztywność maszyny, za pewność mocowania, za wysięg narzędzia, za chłodzenie i ewakuację wiórów.
Dodatkowo dobierasz narzędzia które (katalogowo) pozwalają na ap na całą długość ostrza, a w programie uwzględniasz takie zachodzenie toru, jakie wynika z ae przy danym ap. Jeszcze raz zaznaczam, to są parametry wyjściowe.
Z własnego doświadczenia wiem, że na CMX70U Nahrainer serii E.7676 i STRX od Wedco dobrze idzą na parametrach katalogowych, a dla HUMM od JG warto ae zmniejszyć o 50-60%. O narzędziach wymienionych przez ciebie wypowiadać się nie będę, gdyż ich nigdy nie używałem.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”