Na wstepnie zaznacze ze zdaje sobie sprawe, ze na wiekszosc pytan ktore tu postawie, przynajmniej poczesci bylbym w stanie znalezc odpowiedz na tym forum, niestety ilosc tematow oraz moja niewiedza, sprawia, ze mam problem z odszukaniem pewnych postow, z pytaniami ktore bede powielal

Powoli przymierzam sie do pierwszych prob zbudowania plotera termicznego.
Mam mala firme "reklamowa", posiadam ploter tnacy, chcialbym poszerzac park maszynowy, a finanse wygladaja tragicznie, do tego ogolnie mam ciagotki do rozwiazan "lopatologicznych" wiec chcialbym sprobowac.
Oto kilka podstawowych zalozen:
- nie mialem nigdy zbyt wiele wspolnego z elektronika, i nie czuje sie na silach aby zglebiac ten temat i probowac "lutowac" jakies uklady sterujace itp, wiec musze sie "szarpnac" na jakis sterownik ktory tchnie "zycie" w silniki krokowe

- jesli chodzi o silniki krokowe, dopuszczam dwie opcje (w tym momencie nie posiadam zadnych), jedna to taka, gdzie "wyczaruje" bardzo niskim kosztem silniki ktore pozwola zbudowac prosty ploter termiczny, druga to taka, ze szarpne sie na jakies konkretniejsze, ktore bede mogl zaadaptowac do ewentualnych przyszlych maszyn (jesli uda sie z termicznym, nastepny bedzie frezujacy w tworzywach sztucznych).
- co do konstrukcji, powiedzmy ze jest to sprawa drugorzedna, pod tym katem jestem dosc praktyczny, lubie improwizowac, co dosc czesto mi wychodzi, docelowo chcialbym oprzec konstrukcje na profilach aluminiowych a naped na paskach zebatych, pracowalem kiedys na ploterze termicznym, i mam jakis tam poglad jak to powinno wygladac itp itd.
Aby nie rozpisywac sie przynajmniej w tym momencie kilka podstawowych pytan:
- jaki sterownik aby byl w miare uniwersalny (sterowanie 3 osiami, w opcji po 2 silniki na kazda os) gdzie i ewentualnie za ile moglbym taki nabyc, czytalem w postach ze na tej stronie ktos robi jakis i sprzedaje, ale w dziale "gielda" nie znalazlem nic takiego (moze nie szukalem na tyle dokladnie)
- jakie silniki (jakiej mocy, ewentualnie od czego) "wystarcza" do poruszania plotera termicznego, ewentualnie jakie pozwolily by mi na zaadaptowanie w przyszlosci tych silniczkow do niewielkiego plotera frezujace w pcv/plexi
Na poczatek chcialbym zakupic elektornike i silniki, sprobowac je jakos podlaczyc i zobaczyc czy to faktycznie zadziala (pod katem sterowania z jakiegos programu), mysle ze to zmobilizuje mnie dosc szybko do dalszych prac.
Za jakiekolwiek wskazowki z gory dziekuje.
Pozdrawiam.
Piotrek
P.S. Na tym etapie, nie interesuje mnie zbytnio precyzja, jak i szybkosc, zakladam ze do tericznego ani jedno ani drugie nie jest zbytnio wymagane...