Tolerancje cięcia i dokumentowanie ich w zamówieniu

Jak w zamówieniu umieścić ustalone parametry cięcia?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
ATBB
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Tolerancje cięcia i dokumentowanie ich w zamówieniu

Post napisał: ATBB » 05 sty 2022, 17:16

Się zarejestrowałem, dzień dobry.
Mam pytanie, przestawię przykład:

Zlecam detal A:
  • cięcie laserem
  • w arkuszu blachy aluminiowej EN AW-1050A (miękka)
  • grubości 1.5mm
  • detalu z dwoma okrągłymi otworami o średnicach nominalnych 20mm
  • gdzie nominalna odległość środków otworów to 25mm
Tolerancja średnicy otworów nie jest krytyczna (może być i +-0.5mm) ale pozostawiony materiał pomiędzy wyciętymi otworami oraz między otworami a krawędzią detalu ma się mieścić w ciasnych granicach +-0.3mm (czyli dla nominalnych 5mm ma tu pozostać od 4.7 do 5.3 mięsa).

Jak to udokumentować wykonawcy?
Od razu uprzedzę, że kontakt telefoniczny i gadanie o każdym otworze, przerabianie przez operatora CNC rysunku, przesuwanie przez niego otworów, pisanie uwag czy wymiarów na rysunku nie wchodzi w grę bo tych otworów jest pierdyliard, każdy inny, sąsiaduje z kilkoma otworami, każdy w innym miejscu. Jedynie pozostawiony materiał ma ciasną tolerancję.

Wydaje mi się że rozwiązaniem byłoby uzyskanie od wykonawcy informacji:
1. jaką gwarantuje dokładność pozycjonowania narzędzia (od - do)
2. ile materiału usuwa głowica tnąca (od - do).

Jeśli pozycjonowanie XY ma +-0.1mm od danych z rysunku a materiału usuwa od 0.2 do 0.3mm od osi głowicy (usuwa pas od 0.4mm do 0.6mm materiału) to na rysunku tak umieszczam otwory by operator nic już na rysunku nie korygował a tylko wrzucił na maszynę i poruszał się po liniach z rysunku. Przy tych danych nie da się tego spieprzyć i pozostawiony materiał zawsze będzie miał szerokość w tolerancji +-0.3mm. Jeśli operator gdzieś usunie węższy pas, 0.3mm (-0.15 +0.15 od osi narzędzia) to arkusz leci do kosza bo się w tolerancji nie zmieści.

Czy to rozsądne rozwiązanie czy może ktoś ma lepszy pomysł?

--
Aleksander, Bielsko-Biała.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: Tolerancje cięcia i dokumentowanie ich w zamówieniu

Post napisał: WZÓR » 05 sty 2022, 17:42

Twoje rozwiązanie nie jest rozsądne.

Swego czasu pracowałem w firmie gdzie wprowadzono AQL .
Zasady są tam proste , akceptowalne przez wszystkich.

https://inzynierjakosci.pl/2019/04/aql- ... a-jakosci/

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
ATBB
Posty w temacie: 3

Post napisał: ATBB » 05 sty 2022, 18:31

WZÓR pisze:Zasady są tam proste , akceptowalne przez wszystkich.

Nie widzę jednak związku odpowiedzi z celem do którego dążę, czyli w jaki sposób mam otrzymać produkt zgodny z oczekiwaniami (szerokość pozostawionego materiału ma się mieścić w tolerancji, to jest cel).

Jeśli nie udokumentuję tolerancji to do kosza poleci arkusz i trudno tu mieć pretensje do wykonawcy.
Bez udokumentowanej tolerancji nie ma żadnego AQL i kontroli jakości bo nie ma nawet czego z czym porównać.

dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dudziak4 » 05 sty 2022, 19:15

Pytanie tylko czy już dawałeś coś do cięcia i nie mieściło ci się w tolerancji czy robisz z igły widły. Wykonawca każdego otworu na blasze nie ustawia z osobna a to ile materiału zabiera głowica tnąca cię nie interesuje, przez operatora ustawiane są tylko offset zewnętrzny (kontur) i wewnętrzny (wszystko to co w środku np.otwory). Jeśli dany przez ciebie plik ma błędy np. Przesunięcie otworu to będzie twoja wina a nie wykonawcy a lasery zazwyczaj mają wysoka precyzję więc tym bym się aż tak nie martwił. Daj coś małego na próbę do cięcia i pomierz czy Ci pasuje

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 05 sty 2022, 19:42

ATBB pisze:
05 sty 2022, 18:31
WZÓR pisze:Zasady są tam proste , akceptowalne przez wszystkich.

Nie widzę jednak związku odpowiedzi z celem do którego dążę, czyli w jaki sposób mam otrzymać produkt zgodny z oczekiwaniami (szerokość pozostawionego materiału ma się mieścić w tolerancji, to jest cel).
....
Trochę od d*** strony tłumaczę , ale niech już tak będzie.
Przykład.

Dostaję zlecenie 20 000 płyt stalowych z otworami tolerowanymi.
Aby wymiar zrobić zgodny z tolerancją używam kompensacji , a o jej użyciu nie pytam się zleceniodawcy.
Bo co Go to ......
Pewnie powie : zrób Pan tak aby było dobrze ..... , z rysunkiem zgodne.

Tabela AQL wskazuje mi ile sztuk muszę zmierzyć i ile kart pomiarowych wykonać aby zlecenie poprawnie w/g wskazań jakościowych zrobić.
dudziak4 pisze:
05 sty 2022, 19:15
...... Daj coś małego na próbę do cięcia i pomierz czy Ci pasuje
I tu chwyciłeś byka za rogi . :D
Aby coś dobrze zrobić , to trzeba i pomierzyć.
Pomierzyć tyle ile trzeba z partii.
Bo przy 20 000 szt. (np.) mierząc sztuka w sztukę trochę się narobi.

Wykonując zlecenie zgodnie z rysunkiem spełniam wymagania zleceniodawcy ...... , a zapytań z Jego strony dotyczących sprawności moich maszyn uważam za dziwne.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

skmskm
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: skmskm » 05 sty 2022, 20:04

Ja ostatnio wycinałem laserem blachę na frezarkę wszystkie wymiary mam na 0 np.: płytka 8mm grubości 40mm szerokości ma 40.00mm.
Więc nie rozumiem problemy z dokładnością lasera. Wycięte na jakimś laserze z 1mln zł wart(Przed zamówieniem sprawdziłem).

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 05 sty 2022, 20:16

ATBB pisze:
05 sty 2022, 17:16
pozostawiony materiał pomiędzy wyciętymi otworami oraz między otworami a krawędzią detalu ma się mieścić w ciasnych granicach +-0.3mm (czyli dla nominalnych 5mm ma tu pozostać od 4.7 do 5.3 mięsa).

Napisz mu dokładnie to czego oczekujesz.
rysunek w wymiarach nominalnych a pod nim uwaga o tolerancji elementów czyli właśnie tych pozostawionych resztek miedzy otworami
I wyraźnie że to właśnie będzie sprawdzane.
Jego sprawą są parametry.
No i uwaga o sposobie odbioru np:
"Kontroli podlega 100% wymiarów tolerowanych"
Czy faktycznie wszystko sprawdzisz to inna sprawa. Ale łatwo tu zastosować kształtkę z wymiarem przechodnim i nieprzechodnim i dodatkowo wygiętą aby opierała się o brzegi otworów wyznaczając linie środków tych otworów na której dokonywany jest pomiar.
A sposób wymiarowania tolerancji pokazany jako grupa otworów gdzie naniesiesz wymiar mostków wokół otworu wraz z ich tolerancją i uwagą że to odnosi się do wszystkich mostków na arkuszu.
I tyle.

Im więcej uzgodnisz warunków tym szybciej będzie awantura "a bo przecież mówiłem"

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 05 sty 2022, 20:25

ATBB -
....Jak to udokumentować wykonawcy?.....
Ja napisałem jak to ma wyglądać ze strony wykonawcy , aby zleceniodawca dostał detale zgodnie z rysunkiem i zamówieniem.
Zakręciłem trochę ale poniżej znajdziesz odpowiedź.
qqaz pisze:
05 sty 2022, 20:16
ATBB pisze:
05 sty 2022, 17:16
pozostawiony materiał pomiędzy wyciętymi otworami oraz między otworami a krawędzią detalu ma się mieścić w ciasnych granicach +-0.3mm (czyli dla nominalnych 5mm ma tu pozostać od 4.7 do 5.3 mięsa).

Napisz mu dokładnie to czego oczekujesz.
....
Czyli wysłać rysunek techniczny z naniesionymi tolerancjami , a nie pytać o stan maszyn , itd.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 05 sty 2022, 21:38

Nie wiem jak wy ale ja robię tak na każdym wymiarze tolerancja jak nie ma to +,-02 mmm zanim zaczniemy coś robić konkret na papierze ten otwór fi 42 +/- 0,01mm a inny +/- 0.2 . wydaje mi się że to kwestia dogadania się z odbiorca towaru ale na piśmie ,żeby nie było potem jakiś pyskówek typu bo on myślał że będzie inaczej .Przynajmniej tak robię i nie ma potem ani zali ani pretensji
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 06 sty 2022, 09:26

tristar0 pisze:
05 sty 2022, 21:38
Nie wiem jak wy ale ja robię tak na każdym wymiarze tolerancja jak nie ma to +,-02 mmm zanim zaczniemy coś robić konkret na papierze ten otwór fi 42 +/- 0,01mm a inny +/- 0.2 . wydaje mi się że to kwestia dogadania się z odbiorca towaru ale na piśmie ,żeby nie było potem jakiś pyskówek typu bo on myślał że będzie inaczej .Przynajmniej tak robię i nie ma potem ani zali ani pretensji
Dokładność maszyn i kwalifikacje osób je obsługujących ( jedno i drugie nie podważam).

Najbezpieczniejszy sposób dla obu stron w/g mnie jest wykonanie 1-2 próbek i wysyłka do zleceniodawcy w celu akceptacji produktu.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”