Dziękuję za wszystkie poprzednie rady przy budowie poprzedniej maszyny. Przychodzę znowu po prośbie. Przymierzam się do budowy mojej trzeciej frezarki. Dwie pierwsze miały konstrukcję z nieruchomą bramą. Druga okazała się bardzo stabilna i spełniła wszystkie oczekiwania, ma po prostu zbyt małe pole robocze (370x470mm), ale dzięki obu konstrukcjom wiem już jakie błędy popełniłem. Każda kolejna jest lepsza, chciałbym żeby trzecia była już tą docelową. I tutaj właśnie prośba do Was. Nie mam jakiś ograniczeń co do budżetu (po prostu z rozsądkiem, nie więcej niż 10-15k?), ale nie chcę kupować gotowego rozwiązania. Wszystko chciałbym zaprojektować i zbudować sam, tak, żeby lepiej rozumieć zasady działania moich urządzeń. Zasadniczy cel: hobby i rozbudowa mojego warsztatu. Obróbka: wszystko włącznie z kamieniem i stalą nierdzewną. Przy czym prędkości nie są najważniejsze, ale jakbym chciał np. zrobić sobie szafkę i do niej okucia ze stali, to dobrze by było móc to wszystko zrobić na tej właśnie maszynie. Proszę o pomoc i wyrozumiałość, jestem humanistą

- Wrzeciono 1.5kw lub 2.5kw chłodzone wodą.
Pole robocze X1250 Y1500
Ruchoma brama napędzana dwoma śrubami 1605
Konstrukcja stalowa, spawana.
1. Potrzebuję natchnienia i pomysłów, jak najlepiej zrobić konstrukcję z ruchomą bramą opartą o prowadnice liniowe i napędzane śrubami. Jakby ktoś widział taki projekt gdzieś online, to bardzo poproszę o link.
2. Znajduje czasem oferty na nieobrobione 1605 (bez zakończeń, tylko gwint), jak ich można użyć? Normalnie mamy do nich mocowania (BF10, BK10), a tutaj jest sama śruba. Wyszło by dużo taniej, ale nie wiem jak je mocować i łożyskować. Od strony napędowej mógłbym dać zębatkę GT2 o średnicy otworu i napędzać przez pasek (tak, czy projektować sztywne ze sprzęgłem?).
3. Do tej pory używałem, w pierwszej frezarce GRBL, w drugiej Mach3. W tej zastanawiam się nad Mach4. Proponujecie to, czy coś innego?
4. Frezarka dwa oparta była o wałki liniowe i rozwiązanie bardzo nie przypadło mi do gustu, więc tutaj stawiam na same szyny liniowe HGR20.
5. Jako napęd chciałbym użyć śrub 1605. Dla X będzie około 1200-1500 mm, dla Y do 2000mm. Czy to rozwiązanie się sprawdzi, czy dać już większe SFU2005?
6. Stół teowy. Tutaj mam spory zgryz, bo wychodzi na to, że będzie to jeden z najkosztowniejszych elementów całej konstrukcji. Za kawałek wielkości 920x615 trzeba dać ponad 2000. A tutaj będę potrzebował dużo większy kawałek takiego stołu. Jak to zrobić ekonomicznie i dobrze?
Oczywiście w miarę postępów będę wrzucał aktualizacje.
PZDR,
S.