AnnaHuk pisze: ↑17 lis 2021, 16:06
jestem studentką, która poszukuje informacji na temat cięcia laserem CO2 drewna bukowego.
Mało prawdopodobne, by ktoś tu używał drewna bukowego 3mm ciętego laserem. Obrzeże będzie najprawdopodobniej zwęglone jeżeli będzie używało się się tych najbardziej popularnych, "małych" laserów o mocach 50/80/120W. Próbowałem ciąć grubszą (8mm) dębinę i po 10 cm zrezygnowałem, bo NIE nadawało się to do użytku komercyjnego (moc ~ 70W / CO2 / 2.5" / 10600nm - bardzo wolno, w mm/s). Niewykluczone, że laserem o ZNACZĄCO większej mocy - jak 300W-500W dałoby się to robić komercyjnie, Ale z kolei jest mało prawdopodobne, by ktoś był skłonny płacić za tak wykonane produkty tyle, by było warto to realizować (koszt "tub" laserowych rośnie bardzo szybko przy wyższych mocach, co się przekłada na koszty produktów. Jednocześnie uzyskanie arkuszy (nie forniru/obłogów!) o grubości 3mm i wymiarach "komercyjnych" (powiedzmy 1x0.5m) to nie jest zbyt prosta i tania sprawa. I to się pojawia pytanie, czy pytasz o samo "przecięcie" produktu, czy jego późniejsze komercyjne użycie. Jeżeli nie miałaś z tym wcześniej styczności, to wyobraź sobie meble które zostały wykonane z drewna nie ciętego piłą, a "przepalanego" w ognisku. Trochę o to chodzi, choć siłą rzeczy wyolbrzymiam.