https://youtu.be/cbGKmEPUbA8
W planach mam jeszcze filmu gdzie zajmę się szczegółowo dana obróbką ale to w przyszłości

adam Fx pisze:Hej zrobiłem poradnik na podstawie moich doświadczeni polecam
Ty tak na serio? Przecież to nie taki proste jak napisałeś.. myślę że gdyby to było tak oczywiste nie było by tyle pozytywnych komentarzy z podziękowaniami i łapek w górę ... zresztą to jest film na specjalne życzenie społeczności.... przytoczę jeden " stronę znam już od dawna ale teraz po filmie wiem jak korzystać z kalkulatora parametrów " jakoś tak to szłotristar0 pisze:wyobraź ty sobie że poradniki tokarza i frezera są już od dawna wiec wystarczy tam tylko przeczytać wiadomości .Dla nowoczesnych narzędzi też jest full informacji ,wiec po co otwierać z kopniaka otwarte drzwi skoro opierasz się właśnie na tych ogólnie dostępnych informacjach .Czyżby dla tych którzy nie umieją obsługiwać wyszukiwarki ?
akurat dla fi40 jechałem 23mm więc przypadkowo uniknąłem ale hmmm czemu 50% jest złe?wacpan pisze:unikaj skrawania równego Ae 50%
Też jestem tego zdania , niech działa.Ma zajawkę na "blog" techniczny, to niech działa.
.....
adam Fx pisze:Ty tak na serio? Przecież to nie taki proste jak napisałeś.. myślę że gdyby to było tak oczywiste nie było by tyle pozytywnych komentarzy z podziękowaniami i łapek w górę
Nie — to teoretycy mają tabele. Fachowcy robią to intuicyjnie (na wyczucie)... jest wiele rzeczy, których w tabelkach nie znajdziesz: np. wpływ częstotliwości rezonansowej układu maszyna, narzędzie, przedmiot, na wartość tychże parametrów, zależności pomiędzy parametrami, sztywnością maszyny, jakością obróbki i żywotnością narzędzia... można by jeszcze sporo wymieniać.grg12 pisze:Fachowcy mają tabele,